Bescherming soevereiniteit, primair recht van regering
28 Sep 2012, 00:00
foto
President Desi Bouterse op weg naar zijn kabinet, na het uitspreken van de jaarrede. (Foto: Raoul Lith)


President Desi Bouterse heeft in zijn jaarrede in De Nationale Assemblee, donderdag, met klem benadrukt dat het beschermen van de Suriname soevereiniteit een primair recht is van zijn regering. Daarvoor moet wie dan ook respect opbrengen. Zonder het land bij nam te noemen, was het duidelijk dat het staatshoofd vooral Nederland op de korrel nam.

“Wij zullen deze soevereiniteit verdedigen en beschermen tegen aanvallen van buiten uit, door wie dan ook. Wanneer onze soevereiniteit wordt ontkend heeft de legitieme regering Bouterse/Ameerali geen andere dan de toevertrouwde soevereiniteit te handhaven en veilig te stellen”, stelde Bouterse.

Keiharde opstelling
De president zei dat dit de keiharde opstelling zal zijn van de regering tegen elke opzettelijke aanval van het buitenland. Doelende op de amnestiewet wet die zwaar wordt bekritiseerd door vooral Nederland zei Bouterse, “het is ons ondeelbaar recht onze eigen wetgeving tot stand te brengen zonder verantwoordingsplicht aan wie dan ook daar buiten”.

De president zei dit aan het eind van zijn jaarrede in een overvolle parlementsgebouw waar ook vertegenwoordigers van het buitenland waaronder, Nederland aanwezig waren. Dit laatste deel van zijn rede sprak hij met nadruk uit en eindigde met de woorden, “volk van Suriname voorwaarts, mi lobi yu”. Dit zorgde voor een in het parlement ongebruikelijk applaus vanuit het publiek en assembleeleden van de coalitie. Voorzitter Jennifer Simons merkte hierna op dat in het ordereglement staat dat geen uiting wordt gegeven aan voor- of afkeur. Na de jaarrede hield de president een ontvangst op zijn kabinet voor genodigden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May