PCS trots op zelf gerenoveerde bibliotheek
25 Sep 2012, 18:00
foto
De gerenoveerde bibliotheek van het PCS is vandaag weer in gebruik genomen.


Het kindje weigert om haar ballon de lucht in te laten en klampt zich huilend met beide handjes aan de touwtjes vast. Het lukt de volwassenen niet het meisje over te halen. Ondertussen gaan de andere ballonnen onder gejoel en applaus de lucht in. Het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) heeft vandaag de deuren geopend van zijn gerenoveerde en gemoderniseerde bibliotheek.

In hetzelfde gebouw zijn ook ondergebracht de subafdeling Praktijkbegeleiding en het nieuwe kantoor van de Bond Personeel 's Lands Psychiatrische Instelling (BPLPI). Ook zij openden vandaag officieel hun nieuwe deuren.

Mogelijkheden verruimd
Praktijkbegeleiding houdt zich bezig met het verzorgen van stages en opleidingen voor het verplegend personeel. "We hebben nu meer faciliteiten. Nu kunnen we studenten opvangen wat vroeger niet het geval was omdat de ruimte vervallen en beperkt was", zegt een tevreden Ose Jabini, waarnemend hoofd op de afdeling. Jaarlijks doen ruim 400 studenten uit binnen- en buitenland PCS aan, die op 'praktijkbegeleiding' worden opgevangen en doorgeleid.

Carmen Brondenstein, voorzitter van BPLPI tevens hoofd van afdeling 'Srefi Yepi', vindt het geweldig dat de bond na jaren weer een eigen kantoor heeft. "Ik ontving de leden op mijn afdeling en vergaderingen hielden we buiten het terrein. Het oud-kantoor was helemaal vervallen", geeft de voorzitter aan. De vernieuwde ruimte is geheel gemeubileerd opgeleverd: van flatscreen tot conferentietafel, van nieuw bureau tot koelkast en voor de voorzitter een nieuwe laptop en nieuwe hamer.
"We beschikken nu weer over een eigen ruimte en over de middelen om ons werk op een juiste manier te doen."

Eenieder is welkom
In de bibliotheek kan iedereen terecht om een boek te lenen of informatie te verzamelen over geestelijke gezondheidszorg. Met het Cultureel Centrum Suriname (CCS) wordt samengewerkt om dat doel te bereiken. Het bestand wordt ook gedigitaliseerd.

"We zijn ook bezig om de geschiedenis van de inrichting centraal beschikbaar te stellen", vult Dayasankar Mathoera, algemeen directeur van PCS aan. "De informatie is momenteel verspreid over verschillende instanties. Ook dat archief zal digitaal worden opgeslagen en beschikbaar worden gesteld." Er zijn al afspraken gemaakt om met andere bibliotheken samen te werken, ook buitenlandse. In de nieuwe 'bieb' kan het publiek ook terecht voor audiovisueel materiaal.

Hard gewerkt
Er is twee jaar gewerkt aan het opknappen en vernieuwen van het toen verouderd en vervallen gebouw. Het project is geheel uitgevoerd onder eigen beheer.
"Het was niet gelukt met donoren. Het heeft ons uiteindelijk US$ 115.000 gekost. Dat hebben we zelf opgebracht en dat prachtige gebouw is een verdienste van onze eigen technische dienst", zegt Mathoera trots.

PCS participeert ook in het 'Leespeetje' project. Er zijn ruim 100 kinderen van kindertehuis 'Nos Casitas' geadopteerd. Zij zullen een jaar lang voorzien worden van boeken en huiswerkbegeleiding op kosten van het PCS.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May