Studenten doen ervaring op bij simulatie-onderzoeken
26 Sep 2012, 07:00
foto
Studenten tijdens een Celos veldtrip.


Het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (Celos), heeft deze maand 50 studenten kennis laten maken met het werken in de bos- en natuursector. De studenten van het Natin (Landbouw, Bosbouw, Toerisme en Productie), AdeKUS (Agrarische productie en Milieuwetenschappen), het IOL (Biologie) en van het PTC (Agribusisness), hebben veldexcursies gemaakt naar verschillende plaatsen waar het Celos aan veldonderzoek doet.

“Het gaat om een eenmalige activiteit, omdat het een jubileumjaar is van Celos”, zegt Anwar Helstone, coördinator van dit project. De bezochte locaties zijn te Boven-Suriname (Pamboko, Lespansi, Pokigron), Bigipan, Kabo en Mapane. Om de studenten een zo puur mogelijke ervaring te bezorgen, zijn de reguliere onderzoeksactiviteiten op het gebied van bosbouw, biodiversiteit en agroforestry gesimuleerd.

Onderzoeksactiviteiten
In het Bigipangebied is er een biodiversiteitsonderzoek gedaan. Er is uitleg gegeven over vegetatie opname, waterkwaliteit in de zwamp en hoe een onderzoek te doen naar vis- en vogeldiversiteit. Voor het bepalen van de vispopulatie zijn er netten uitgezet en voor het bepalen van de vegetatie opname zijn mangrove- en parwabossen opgemeten op de ritsen en in de zwamp. Een andere activiteit was het vaststellen van de biomassa van gras in de zwamp voor het schatten van de carbonwaarde.

In de dorpen Pamboko en Pokigron is er een agroforestry (landgebruik) onderzoek uitgevoerd, waaraan de bewoners hebben meegewerkt. Er is gekeken naar de kostgronden en hoe de verwerking van de producten plaatsvindt. Het onderzoek naar waardetoevoeging van Non Timber Forest Products krijgt steeds meer bekendheid. De studenten hebben zich georiënteerd op de productieverbetering en mogelijke marketingstrategieën van onder andere, cassaveproducten en maripa- en amanaolie.

Enkele studenten zullen bij hun verdere studie gevolgd worden door het Celos. Zij kunnen later stage lopen bij het centrum. De kosten voor de excursies bedroegen SRD33.000. Dit bedrag is betaald door het Celos zelf en met een bijdrage uit het CBN-fonds dat door Tropenbos Suriname wordt beheerd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May