Wereldomroep stopt met uitzendingen Suriname en Antillen
24 Sep 2012, 12:00
foto


Na 65 jaar komt er donderdag een einde aan programma's van de Wereldomroep gericht op Suriname en de Antillen. Nederland wil 200 miljoen euro bezuinigen op de publieke omroep. De Wereldomroep is nu overgeheveld naar het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

"Wij zijn teruggegaan van 47 miljoen euro per jaar naar 14 miljoen. Dat betekende eigenlijk dat er een geheel nieuw omroepbedrijf moest worden opgebouwd. Hele afdelingen zijn geschrapt, complete doelgebieden verdwenen. Zo zijn de uitzendingen voor de Nederlanders in het buitenland gestaakt, is de Indonesische afdeling al maanden uit de lucht, worden er in de toekomst geen uitzendingen gemaakt voor een belangrijk deel van Zuid-Amerika en verdwijnt de complete Caribische afdeling", legt Henny de Vos, hoofd van de Caribische afdeling, uit aan Starnieuws.

Een gat in uitzendingen
De uitzendingen van Radio Nederland Wereldomroep waren dagelijks te beluisteren op meer dan tien radiostations in Suriname. Op de vraag hoe de partners hebben gereageerd op het stopzetten van de uitzendingen, antwoordt De Vos "teleurgesteld". Sommigen waren zelfs kwaad en in de meeste gevallen is er onbegrip voor de situatie. "De Wereldomroep heeft een belangrijke rol gespeeld in de nieuwsvoorziening, een rol die niet zo maar overgenomen gaat worden door anderen", stelt De Vos.

De Wereldomroep blijft wel bestaan en gaat behoorlijk afgeslankt en gehavend verder. Van bijna vierhonderd mensen gaat het bestand terug naar nog geen honderd. Die zullen zich richten op 'free speech', met als speerpunten seksuele gezondheid, mensenrechten (vooral vrouwenrechten) en good governance. De Wereldomroep gaat zich bezighouden met 'de leiders van de toekomst', de jongeren dus.

Blijft onafhankelijk
"Hoe onafhankelijk kan de Wereldomroep nog zijn als 'sprekende afdeling van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken', vraagt Starnieuws aan De Vos. "Buitenlandse zaken garandeert onze onafhankelijkheid in een charter. Dat heeft bij BBC en Deutsche Welle ook gewerkt. De nieuwe Wereldomroep blijft dus net zo onafhankelijk als vroeger."

Donderdag wordt via een extra lange uitzending tussen 18 en 21 uur Nederlandse tijd afscheid genomen van het publiek. In die uitzending wordt teruggeblikt op 65 jaar Wereldomroep in de Cariben, met tientallen prominente gasten, live muziek, historische opnamen en reacties van mediapartners en luisteraars. Van de Surinaamse mediapartners wordt op vrijdag 5 oktober afscheid genomen, met een receptie in Paramaribo.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May