Hindoes zeggen God Ganesh ‘vaarwel’
23 Sep 2012, 21:10
foto
God Ganesh wordt te water gelaten in de Surinamerivier. (Foto: Edward Troon)


Hindoes hebben vandaag met veel ceremonie vaarwel gezegd aan hun God van voorspoed en geluk. Na een week Ganesh festival, waar veel is gebeden, mantra’s opgezegd en offers zijn gebracht, is de Hindoe-God vanmiddag te water gelaten in de Suriname rivier om met de stroming mee genomen te worden naar open zee.

God Ganesh gaat niet zonder meer een zwevende vaart maken over het water. Met zich neemt hij mee alle hindernissen van zijn volgelingen. Die worden in de zee weggewassen en maken plaats voor voorspoed en geluk.

Rituelen
De zondag begon met een offer ritueel op het Onafhankelijkheidsplein. Een aan een boom gehangen kalsa (kruik gemaakt van aardewerk met daarin sindoer, water en bloemen) werd symbolisch kapot geslagen. Dit ritueel vindt plaats op een hoog punt waar de kalsa wordt opgehangen. Een team van speciaal uitgezochte mannen vormen een eenheid in een cirkel hurkend, waarna een van hen op de andere klimt om met een slag de kalsa stuk te slaan. Dit gebeurt terwijl boven de hoofden van de mannen de murti (beeld) van Ganesh omhoog wordt gehouden.

Na de offers is in een optocht met praalwagens gelopen naar Utopia waar de afgelopen week het festival is gehouden. Op de pier van Utopia stonden vele Hindoes te wachten om eer te bewijzen aan God Ganesh. Zijn beeld werd op een ponton overgebracht. Samen met de menigte voer de ponton naar dieper water in de Suriname rivier. Voordat Ganesh te water werd gelaten vonden er op de ponton de laatste rituelen plaats en konden de mensen nog offers brengen.

Indrukwekkend
Het te water laten van het beeld van God Ganesh was op zich een indrukwekkende gebeurtenis. De sfeer onder de mensen was goed en het weer zacht. Het vaarwel zeggen aan Ganesh is symbolisch. Hij neemt alle lasten en hindernissen van de mensen met zich mee en laat in plaats daarvan achter voorspoed en geluk.

Volgens Claudia Tjoe Fat van de World Ganesh Foundation, heeft alles in het Hindoeïsme te maken met deze God. Alle geestelijke bijeenkomsten beginnen met Ganesh. Het volgende jaar rond de jaardag van Ganesh (augustus/september) zal de hindoe God weer verschijnen en het Chaturthi (Verschijningsfeest) of festival wederom worden gehouden. Deze ceremonie zal dan weer plaatsvinden. Met het te water laten van God Ganesh is ook het Ganesh festival aan een eind gekomen.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May