God Ganesh neemt alle hindernissen met zich mee
23 Sep 2012, 05:00
foto
Dit levensgrote beeld van God Ganesh wordt vandaag te water gelaten bij de pier van Utopia.


De Hindoe-God Ganesh zal vandaag en voortaan elk jaar te water worden gelaten in de Surinamerivier. Naar het ritueel ‘Ganesha’ geven de Hindoes al hun lasten en hindernissen terug aan het water. Die worden meegegeven aan God Ganesh, die staat voor voorspoed en neemt alle hindernissen en belemmeringen met zich mee in de stroom van het water naar de grote zee.

Dit ritueel zal vandaag als afsluiting van het Ganesh festival plaatsvinden op de pier van Utopia, aan de Anton Dragtenweg. Daar heeft een week lang het Ganesh festival plaatsgevonden. Voordat de God vertrekt naar de grote wateren, zal vanuit het Onafhankelijkheidsplein een fleurige optocht worden gehouden. Vergezeld van praalwagens lopen de belijders van het hindoeïsme naar Utopia. Even daarvoor zal de laatste nog een laatste ‘pooja’ (gebed) worden gehouden.

Voor iedereen
Het Ganesh festival is dit jaar voor het eerst in Suriname gehouden. Het festival ter ere van Ganesh zal elk jaar rond zijn jaardag worden gehouden. “Alles in het hindoeïsme begint met Ganesh, daarom wordt dit festival door Hindoes in diverse landen jaarlijks gehouden”, zegt Claudia Tjoe Fat, waarnemend voorzitter van de World Ganesh Foundation (WGF). Zij merkt op dat veel mensen niet goed bekend met Ganesh, daarom is dit festival gehouden”, zegt Tjoe Fat.

Het festival is dinsdag begonnen. De geboortedag van Ganesh was op 19 september. Dagelijks waren er in de ochtenduren en in de avond pooja’s, lezingen en culturele optredens. Het terrein van Utopia is omgebouwd tot een bedevaartplaats, compleet met een tempel waarin Ganesh in verschillende vormen te zien is naast andere personages uit het Hindoeïsme. Ongeveer 25 stands hebben de bezoekers voorzien van informatie, gerechten uit de Hindoekeuken en muziek.

Zaterdagavond, de voorlaatste avond van het festival is volgens Tjoe Fat een bijzondere. Ganesh is een God voor alle mensen. Voorzitter Ashwin Adhin, van de Culturele Unie Suriname (Cus) heeft als gastspreker hierover een lezing gehouden, terwijl er ook een ‘alakondre’ (verschillende culturen) optreden was.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May