Aardolieonderzoek kan funest zijn voor dolfijnen en zeekoeien
21 Sep 2012, 01:00
foto
Foto: collectie Green Heritage Fund Suriname – copyright Luzmila Samson


Aardolieonderzoek door Staatsolie in diverse rivieren kan funeste gevolgen hebben voor dieren zoals dolfijnen en zeekoeien. Green Heritage Fund Suriname (GHFS) is verontrust over het voorgenomen seismisch onderzoek. Er heeft onvoldoende vooronderzoek plaatsgevonden en er zijn ook geen voorzorgsmaatregelen getroffen om de eventuele schade aan het dierenleven in die rivieren te minimaliseren.

Ook andere ngo’s hebben hun bezorgdheid geuit. GHFS zegt in een persbericht Staatsolie verzocht te hebben om uitstel van het onderzoek. Dit is nodig om het vereiste vooronderzoek te kunnen plegen en de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen. Staatsolie heeft aangekondigd maandag 24 september te starten met het seismisch rivieronderzoek in de Saramaccarivier, een rivier die bekend staat om de zeekoeienpopulatie. Daarna zullen in twee maanden tijd ook nog de Coppename-, Corantijn-, Nickerie-, Suriname- en Commewijnerivier worden onderzocht.

Experts geraadpleegd
Doordat milieuwetgeving in Suriname ontbreekt, is Staatsolie nergens toe verplicht. Het bedrijf zegt zich wel te houden aan internationale verdragen, die geratificeerd zijn door Suriname, en ook aan de standaarden van de Wereldbank en de International Finance Cooperation. Staatsolie heeft in deze slechts een beperkte milieueffectenrapportage uitgevoerd, die gebaseerd was op desktop-onderzoek en niet op waarnemingen of metingen in het veld. Ook is er geen professioneel monitoringsplan opgesteld. De monitoring van Staatsolie is gebaseerd op veldwaarnemingen tijdens het onderzoek door lokale vissers en bootsmannen en door ambtenaren van LVV, maar niet door gecertificeerde observers.

Green Heritage Fund Suriname heeft buitenlandse experts op het gebied van zeezoogdieren geraadpleegd, waaronder dr. Yaipén-Llanos uit Peru, dr. Fernando Trujillo uit Colombia, dr. Marcia Engel en dr. Milton Marcondes uit Brazilië, dr. Nick Gales en dr. Brian Miller uit Australië en dr. Randal Reeves van de International Union for Conservation of Nature (IUCN). Deze experts maken zich zorgen over de genoemde mitigatiemaatregelen, aangezien een seismisch onderzoek in een ondiepe, relatief smalle rivier niet te vergelijken is met een onderzoek in de oceaan. Ook prof. Lars Hein van de Universiteit van Wageningen geeft aan dat de voorzorgsmaatregelen onvoldoende zekerheid bieden dat er geen onherstelbare effecten zullen zijn voor de dolfijnen- en zeekoeienpopulaties in de Surinaamse rivieren.

Wetgeving dringend nodig
In Brazilië gelden er strenge regels voor seismisch onderzoek waar zeekoeien voorkomen. In gebieden ondieper dan 12 meter mag er geen seismisch onderzoek plaatsvinden. De Surinaamse zeekoeien zijn volgens IUCN geclassificeerd als kwetsbaar. Daarom hebben de experts enkele maatregelen voorgesteld, zoals het instellen van exclusion zones.
De Guianadolfijn, bij ons bekend als de profosu, heeft binnen IUCN geen classificatie vanwege het gebrek aan gegevens, een reden temeer om een gedegen monitoringsysteem op te zetten, dat gebaseerd is op een goede baseline. GHFS is al 7 jaren bezig met onderzoek naar de dolfijnen en het ecosysteem van de Surinamerivier en is begin dit jaar samen met de gemeenschap van Kalebaskreek begonnen om de dolfijnenpopulaties in de Coppename-, Saramacca- en Coesewijnerivier in kaart te brengen.

GHFS is voorstander van economische ontwikkeling door Staatsolie, maar wil dat deze voldoende zorgvuldig geschiedt, waardoor de eventuele schade aan het milieu tot een uiterst minimum wordt beperkt. Dit is helaas nu niet het geval.
Green Heritage Fund Suriname vraagt dringend aan Staatsolie om uitstel van de geplande seismische rivieronderzoeken. Er moet eerst dataverzameling zijn en er moet een goede baseline worden opgezet. Als Surinaamse vrijwilligersorganisatie heeft ze toegang tot een netwerk van experts om deze onderzoeken onafhankelijk te laten uitvoeren. Ze biedt ook haar steun aan voor de opzet van een gedegen monitoringsysteem.
GHFS stelt ook voor dat Staatsolie een training tot Marine Mammal Observer laat verzorgen voor de in te zetten personen. Naast de dolfijnen en zeekoeien moeten ook andere diersoorten zoals vissen en vogels gemonitord worden, stelt de ngo.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May