Vuijsje naar Suriname voor première film
21 Sep 2012, 11:00
foto
Robert Vuijsje


Schrijver Robert Vuijsje komt volgende maand naar Suriname voor de première van de speelfilm 'Alleen maar nette mensen'. De verfilming van Vuijsjes gelijknamige bestseller is vanaf 11 oktober te zien in de Nederlandse bioscoop. Op 21 oktober volgt de première voor het Surinaamse publiek in TBL Cinemas.
Vuijsje reist samen met zijn vrouw Lynn en blijft een week in Suriname.

Aanvankelijk zou ook hoofdrolspeelster Imanuelle Grives meekomen maar zij heeft half oktober verplichtingen in het theater. Een dag later vliegt Vuijsje door naar Curaçao waar de film ook wordt uitgebracht. Daar krijgt hij gezelschap van Jeroen Krabbé die een van de bijrollen in de film vertolkt.

Ophef in Nederland
'Alleen maar nette mensen' zorgde in Nederland destijds voor de nodige ophef. Vooral (Surinaamse) vrouwen namen aanstoot aan de volgens hen seksistische manier waarop Vuijsje een subcultuur in Amsterdam Zuidoost schetst. Daarin figureren rondborstige donkere vrouwen die gewillig ingaan op de erotische wensen van een witte man. Vuijsje stelt in zijn boek de cultuur in Zuidoost lijnrecht tegenover het ‘keurige’ milieu in Amsterdam Oud-Zuid.

Vuijsje moest zich in talkshows en tijdens discussiebijeenkomsten verantwoorden voor wat hij noemt ‘een spel met bestaande vooroordelen’. De knipoog waarmee hij zijn deels op de werkelijkheid gebaseerde maar vooral fictieve verhaal had opgeschreven, ontging nogal wat lezers. De verkoop werd er niet minder op: inmiddels zijn er 200 duizend exemplaren van de roman over de toonbank gegaan.

Verwacht geen commotie
Vuijsje is niet bang dat er opnieuw commotie ontstaat zodra de film is uitgebracht: ‘Ik zie wel wat er gebeurt. De impact van een film is groter. Waar de lezer een roman op verschillende manieren kan interpreteren en persoonlijke verbeelding een grote rol speelt bij bepaalde scènes, is filmbeeld veel directer. Dat komt toch harder binnen bij het publiek. Dat heb ik zelf ook zo ervaren toen ik voor het eerst naar de film ging kijken.’

Hij kan niet voorspellen hoe het publiek straks op de film reageert: ‘Het aantal bioscoopzoekers is in potentie groter dan het lezerspubliek. Maar in dit geval hoef ik het niet in mijn eentje op te nemen tegen eventuele critici. Ook de regisseur, de producent en de acteurs kunnen de keuzes in de film uitleggen.’
Vuijsje verheugt zich op zijn komende trip naar Suriname waar hij goede herinneringen aan bewaart. Begin 2010 was hij hier op tournee voor de roman 'Alleen maar nette mensen' die toen was genomineerd voor de (later ook door hem gewonnen) Gouden Inktaap. ‘Mocht er opnieuw een discussie losbarsten naar aanleiding van de film, dan zit ik lekker in Suriname.”

Diederik Samwel
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May