Actiegroep BEP maakt geen aanspraak op bestuursfunctie
20 Sep 2012, 14:00
foto
BEP-voorzitter Caprino Alendy


Voorzitter Caprino Alendy van de politieke organisatie Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) zegt dat de actiegroep, geen aanspraak maakt op een bestuursfunctie. De BEP houdt op 29 september verkiezingen. Alendy merkt tegenover Starnieuws op dat hierover zoveel incorrecte informatie wordt verstrekt in de media.

Niet alleen de voorzitter wordt gekozen, maar het voltallige bestuur. De verwarring komt volgens hem doordat de voorverkiezing voor bestuursleden al heeft plaatsgevonden en is afgesloten. Alendy legt uit dat niet in de kernen maar in de regio’s de kandidaat besturen worden gekozen. De regio’s zijn verdeeld in de districten en meer dan 200 kernen. In een district kunnen meerdere regio’s voorkomen. Zo heeft bijvoorbeeld district Sipaliwini meer dan drie regio’s en Brokopondo meer dan twee. Landelijk telt de BEP negentien regio’s.

Afgesloten
De voorverkiezingen in de regio’s zijn allang afgesloten en worden meerdere personen voorgedragen dan de 19 beschikbare plaatsen. Voor deze verkiezingen zijn achttien bestuursfuncties ter beschikking, omdat regio Para niet op tijd heeft kunnen deelnemen. Het nieuwe bestuur van de BEP zal dan uit achttien bestuursleden bestaan, onder wie de voorzitter.

Op 29 september worden de gekozen personen uit de regio’s voorgedragen. “Pas nadat hun voordracht op die vergadering door de algemene ledenvergadering is geaccepteerd met meerderheid van stemmen, krijgen ze de status van aspirant bestuursleden en kunnen zij zich op die dag kandidaat stellen voor een bestuursfunctie of het voorzitterschap van de partij”, zegt Alendy. Van de actiegroep is niemand gekozen in de voorverkiezingen en dus ook niet voorgedragen om als bestuurslid of voorzitter gekozen te worden. Als zij nu meent dat zij dat moet aanvechten, is deze groep bezig te dromen”, reageert de BEP-voorzitter.

Gepasseerd station
Alendy zegt dat de actiegroep, om mee te willen doen aan de verkiezingen ook niet kan verwijzen naar het rechterlijke vonnis waarbij het royement van Diana Pokie en Waldie Ajaiso is geschorst door de rechter. “Dat vonnis heeft niets te maken met de verkiezingen”, zegt Alendy. De actiegroep kan volgens Alendy ook niet stellen dat ze niet gekend is in het voortraject en voorbereidingen van verkiezingen in de regio’s omdat zij niet deelnam aan activiteiten van de partij en haar eigen weg is opgegaan. “Wij werken met kernen en regio’s. Dat de actiegroep meent aanspraak te maken op een bestuursfunctie of het voorzitterschap van de partij, geeft aan dat zij de regels en de statuten van de partij niet kent. De groep heeft overigens helemaal geen contact met het hoofdbestuur”.

Alendy zegt dat het geen discussiepunt is als hij zich opnieuw wil kandideren voor het voorzitterschap van de partij. “Ik ben in elk geval gekozen in regio Tapanahony in het district Sipaliwini. Als ik op 29 september voorzitter wordt, zal de ledenvergadering dat bepalen. Overigens wordt gekeken binnen de partij naar een voorzitter die de huidige problemen kan oplossen. Ik ga er niet helemaal uit als ik niet wordt gekozen. Bij ons komen gewezen voorzitters in een college van ex-bestuursleden, een adviesraad binnen de BEP”, legt Alendy uit.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May