Wnd korpschef weet niks over 'Tibiti drugsvliegtuig'
19 Sep 2012, 00:00
foto
Wnd korpschef Humphrey Tjin Liep Shie


"Zeker in tien jaar tijd is het niet voorgekomen dat er een vliegtuig op Tibiti is geland met drugs aan boord. Mij is geen enkel recent geval bekend", deelt waarnemend korpschef Humphrey Tjin Liep Shie mee aan Starnieuws. Dit zegt de politietopman naar aanleiding van een bericht, verspreid door het NOS-journaal over betrokkenheid van president Desi Bouterse en diens zoon Dino bij drugshandel.

Het NOS-journaal publiceerde uit het proces-verbaal van de Nederlandse recherche de volgende citaten uit een gesprek met Piet Wortel (P), die in voorarrest zit op verdenking van een omvangrijke drugshandel, met een zekere Harry. Dit gesprek zou volgens het NOS-journaal vastgelegd zijn op 29 maart dit jaar in de woning van Wortel in Amsterdam. De man werd op 3 april in Barcelona gearresteerd.

"P: Je ziet hoe ik leef toch Harry? Vanaf de grond ben ik gekomen en ben gaan groeien. H: Klopt P: Niet door anderen verkregen. God ziet alles wat ik heb. Dus vanaf dag één was ik die mannen hun target, van hoe maken we Piet kapot. H: Mensen zijn jaloers Piet. P: Die mannen hebben Mark uit mijn handen genomen. Alle goeie mannen van mij hebben die mannen, eh ik dacht oh. Maar die mannen zien dat ik niet kan vallen. Begrijp je? Tot aan Bouta, zelfs. Bouta zelf? (storing)?

Politie heeft gezien
Piet ik smeek je, ik smeek je. Ik zei wat is er? Nu, nu. Ga een vliegtuig nemen om naar Tibiti te gaan. Die mannen hebben daar een handel in Tibiti, een veld. Harry, ik ben nooit geweest hoor. Er is daar een veld met 400 kilo van die mannen. Het vliegtuig is kapot. De politie heeft het gezien, die mannen hebben getipt en die mannen trekken nu naar het gebied toe. Er is maar 1 man die naar het gebied kan gaan en dat is Bouta en Dino. H: In dat gebied? P: Hmmm H: Waarom? P: Die mannen kennen het gebied toch. Dus die mannen weten er snel te komen, voordat de politie komt. H: Ok. P: Ik zei, is goed, maak je niet druk. Ik ga wel naar die man. Ben toen naar Bouta gegaan, ik zei zo en zo. We hebben Dino gestuurd. Dino is dat ding gaan halen. Geen probleem. Als Dino daar is dan verbrandt Dino het vliegtuig en dan is de tori klaar. Dat wil zeggen dat als ik die mannen niet zou hebben geholpen, Biga en Beppie, die uhhh... die mannen gaan daar en die mannen nemen de handel en sluiten de mannen op, nog erger. Bouta heeft de helft genomen, vraag het aan Jerry. H. Bouta heeft de helft? P: Bouta heeft de helft van de handel genomen en ik heb die mannen de helft gegeven. (?)

Opmerkingen verbalisant: In bovenstaand gesprek wordt gesproken over een vliegtuig dat kennelijk kapot is gegaan of gecrasht is in een veld bij Tibiti, een rivier in het noorden van Suriname (Saramacca), (vermoedelijk) met een partij verdovende middelen (cocaïne) van vierhonderd kilo aan boord.

Flarden van gesprek
De advocaat van president Desi Bouterse, Inez Weski, heeft eerder verklaard dat er geen enkel bewijs tegen haar cliënt is. Zij merkte op dat twaalf minuten uit het gesprek gewist zijn. Weski wil het geluidsbandje ook hebben om deze kwestie te bestuderen. Zij vindt dat de recherche verregaande conclusies heeft getrokken en benadrukt dat Bouterse geen verdachte is.

In het gesprek tussen 'Harry en Piet' wordt ook opgemerkt dat de politie er op de hoogte van was dat een vliegtuig in Tibiti pech had met 400 kilo cocaïne aan boord. Tjin Liep Shie zegt hierover niks af te weten. Hij zit al de jaren in de top van het korps en zou hiervan op de hoogte moeten zijn. "Als de politie op de hoogte was en onderweg was naar de plek, zou ik dat wel weten. Maar mij is niets bekend hierover, daar ben ik gewoon eerlijk over", zegt Tjin Liep Shie. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken heeft eerder verklaard dat het om onzin en niet geverifieerde berichten gaat. Volgens hem is Nederland bezig met vuil te smijten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May