Suriname moet invulling geven aan VN-verkeerspijlers
17 Sep 2012, 20:00
foto
Minister Edward Belfort neemt het actieplan in ontvangst van Helmut Gezius.


Het Platform Verkeersveiligheid heeft in een verklaring de regering en het parlement opgeroepen binnen vijf jaar serieus invulling te geven aan de vijf verkeerspijlers van de Verenigde Naties (VN). Deze vijf pijlers zijn tijdens een algemene vergadering van de VN aangenomen als een actieplan voor veilig verkeer in de periode 2010 tot en met 2020. Het gaat om beheersing van de wegveiligheid, veiligere wegen en mobiliteit, veiligere voertuigen, veilig weggebruik en hulp na verkeersongevallen. De verklaring is vandaag overhandigd door Helmut Gezius van het platform aan minister Edward Belfort van het ministerie van Justitie en Politie.

Belfort heeft de toezegging gedaan aan het platform er alles aan te doen om de veiligheid in het verleer te garanderen. Suriname heeft dit jaar al enigszins invulling gegeven aan de doelstellingen van het VN-actieplan. Het platform bestaat uit wat genoemd wordt Verkeersrelevante actoren (VRA’s). Zij zijn aangegeven door de overheid en de maatschappelijke groepen. Gevraagd wordt om een verkeersveiligheidsbeleidsplan waarin de VRA’s betrokken worden.

Verkeerssituatie drastisch veranderd
Het platform zegt in de verklaring dat de afgelopen 10 jaar de verkeerssituatie in het land drastisch is veranderd door de toename van vooral gemotoriseerde voertuigen, een verhoogde mobiliteit en verbeterde wegstructuur. Zowel het platform als de minister benadrukt dat in de afgelopen maand, die gold als verkeersveiligheidsmaand, er acht doden te betreuren zijn geweest en 385 slachtoffers van verkeersongevallen zijn behandeld bij de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis.

Belfort zegt dat de verkeersveiligheidsmaand voorbij is, een slecht resultaat heeft geleverd, maar dat juist daarom de politie verder zal gaan om acties voor verkeersveiligheid te houden en maatregelen te nemen tegen overtreders. Het platform zegt ook dat veiligheid in het verkeer geen vrijblijvende situatie is, maar een grondrecht. Dit recht moet door burgers en de overheid worden gerespecteerd.

De verkeersveiligheidsmaand zal elk jaar worden ingeluid als een periode waarin de samenleving tot het diepere besef komt dat verantwoord en veilig verkeer verband houdt met de kwaliteit van het leven.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May