Veevoerprijzen met ruim SRD 3 per zak verhoogd
18 Sep 2012, 06:00
foto
De prijs van veevoer wordt aangepast.


De veevoerprijzen zullen per 24 september - over een week - gemiddeld met 3 tot 4 SRD aangepast worden. Deze aanpassing zal gelden voor alle veevoerproducten. De gemiddelde prijs van een zak voer voor slachtkippen ligt nu tussen de SRD 94 en SRD 95. Julio Bhikharie, directeur van N.V. Veevoerfabriek Suriname, zegt aan Starnieuws dat het om een minimale aanpassing gaat om de kwaliteit van het veevoer te behouden.

Bhikharie geeft aan dat de aanpassing nodig is, omdat de prijzen van maïs en soja op de wereldmarkt drastisch zijn gestegen. Dit komt door de slechte oogsten. Deze grondstoffen vormen de basis van veevoer. “Wij konden natuurlijk ook gaan snuffelen aan de kwaliteit en dan dezelfde prijs behouden. Maar het is onze plicht om kwaliteitsvoer te leveren aan de Surinaamse kwekers en de goede kwaliteit van onze kip te garanderen”, vertelt Bhikharie.

Kiezen voor kwaliteit
Volgens Bhikharie is het gebleken dat de Surinaamse consument steeds meer kiest voor een beter product. Wekelijks worden lokaal gekweekte kippen in het laboratorium van het bedrijf gecontroleerd op kwaliteit. “Onze kippen wegen zwaarder en zijn kwalitatief veel beter. Dit weten de consumenten ook en ze aarzelen niet om voor een centje meer te gaan voor kwaliteit”, beweert Bhikharie.

Hij verwacht dat de prijs van de Surinaamse kip zal stijgen, omdat de huidige kipprijzen niet berekend zijn op de recente prijzen van het veevoer. Ook voorziet Bhikharie een afname van veevoer. Dit zal vooral bij de kleine kwekers het geval zijn. Deze kwekers zullen dan tijdelijk stoppen met het afnemen van de veevoerproducten.

Amerika is de belangrijkste producent van maïs. Sinds begin juni is de maïsoogst getroffen door de ergste droogte in 56 jaar. Hierdoor is de prijs voor deze grondstof gestegen met 50 procent. De prijzen van tarwe en soja, de andere basisgrondstoffen voor veevoer, zijn ook de lucht in gegaan.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May