Suriname krijgt vuurwapenmarkeringsmachine
16 Sep 2012, 18:00
foto
OAS-ambassadeur voor Suriname Niermala Hindori-Badrisingh (Foto OAS/Patricia Leiva)


Als laatste Caribisch land heeft Suriname een overeenkomst getekend met de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) om de illegale wapenhandel tegen te gaan. Suriname’s ambassadeur bij de OAS Niermala Hindori-Badrisingh heeft het document getekend waarbij Suriname een vuurwapenmarkeringsmachine krijgt van de OAS bij zijn inzet de illegale wapenhandel de kop in te drukken.

Het initiatief is onderdeel van een bredere inspanning van OAS-secretaris-generaal Jose Miguel Insulza om de illegale wapenhandel in Amerika te bestrijden. "De rol van de OAS in deze context definieert duidelijk onze regionale status als een strategische partner voor nationale overheden," zei ambassadeur Hindori-Badrisingh dinsdag bij de ondertekening. Volgens haar geeft de ondertekening de “inzet van mijn overheid aan om criminaliteit in het algemeen te bestrijden."

Het project wordt gefinancierd door de regering van de Verenigde Staten. "Je kunt effectief niet te traceren, als je geen data bijhoudt, en je kunt geen adequate administratie bijhouden zonder de wapens te markeren", stelde Steven Costner, adjunct-directeur bij het bureau Weapons Removal and Abatement van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. "We hebben tal van bevestigingen van geweren die worden teruggevonden en personen die worden gearresteerd en vervolgd in verschillende landen waar we hebben meegewerkt aan deze inspanning."

Suriname is het 15de Caribisch land dat een soortgelijke samenwerkingsovereenkomst heeft getekend met de OAS.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May