Vrouwelijke strijdkrachten praten over hun belangen
16 Sep 2012, 04:00
foto
Eerste Luitenant Gwendoline Babel, human resource officer, te midden van Amerikaanse collega's van South Dakota (Foto: South Dakota National Guard)


Zeventig vrouwen werkzaam bij de Surinaamse strijdkrachten hebben tijdens een workshop hun hart kunnen luchten over onderwerpen die hun regarderen. Vrouwen van het leger en de nationale luchtmacht van South Dakota hebben ook deelgenomen aan de workshop ‘Women in the military.’


Danielle Veira, adjunct-directeur van het Ministerie van Defensie, zei bij de opening van de tweedaagse workshop dat “we hebben gewacht op een dag als deze, een dag waarop vrouwen naar voren kunnen komen en kunnen praten over onderwerpen die hen aangaan.”

Veira, die de eerste vrouw is die adviseur van de legerbevelhebber is, zei tegen de vrouwen: “Er is een tijd om te zaaien, er is een tijd om te besproeien en er is een tijd om te oogsten. Het kostte tijd om een aantal zaailingen in de grond te planten, het nam tijd om ze water te geven, maar we kunnen ze nog niet oogsten. Maar we zijn vandaag hier en we zien de bloesems in de boom. We moeten nu werken opdat we kunnen oogsten.”

Ze drukte de participanten op het hart de twee dagen te gebruiken om de problemen die ze gemeen hebben en niet hebben met hun collega’s uit South Dakota te bespreken. “Ze zijn er eerder mee begonnen, we kunnen dus van ze leren en als het tijd is, kunnen we goede vruchten oogsten; vrouwen in het leger van Suriname.”

Problemen universeel
Met een korte geschiedenis van de vrouw in het Amerikaanse leger, de barrières en beperkingen die zij heeft overwonnen en sommige waar ze nog steeds tegen aankijkt, heeft South Dakota Nationale Luchtmacht luitenant-kolonel Maria Rysavy de spits afgebeten. “Ik denk dat het al bewezen is dat veel van de problemen waarmee vrouwen in het leger kampen, universeel zijn”, zei Rysavy. “We zijn alleen maar op verschillende punten bij het bereiken van de optimale balans.”

Chief Warrant Officer 2 Sandi Trohkimoinen, van de South Dakota Army National Guard, zei dat er recent vooruitgang is geboekt voor vrouwen in het Amerikaanse leger. In de laatste twee jaren heeft het Pentagon aangekondigd dat hij 14.000 posities open had voor vrouwen. Die functie waren voorheen exclusief voor mannen. Ook de gevechtsondersteunende functies staan nu toegankelijk voor de vrouwen.

Posities
Ook persoonlijke ervaringen over getrouwde vrouwen, moeders, in het leger is gesproken. Ofschoon verschillende onderwerpen aan de orde kwamen, was de focus toch gericht op gelijke kansen als het gaat om posities en opleidingsmogelijkheden.

Volgens de Surinaamse eerste luitenant Gwendoline Babel, worden vrouwen in het Surinaams leger uitgesloten van banen waarvoor een bepaalde fysieke kracht nodig is, zoals de infanterie, onderhoud, zwaar materieel-operators en vrachtwagenchauffeurs. "Vrouwen worden ook niet ingezet." Er is lang gesproken over het feit dat Surinaamse vrouwen niet mogen werken bij de infanterie.
"De infanterie is de plek waar je een carrière kan maken", zei Babel. "In de administratieve en logistieke beroepen zijn posities en rangen beperkt, maar in de infanterie kun je een kolonel, de commandant van de strijdkrachten worden. We vinden onze carrière gekortwiekt, want we kunnen geen luitenant-kolonel of kolonel worden. Dat is de reden waarom we zo gepassioneerd zijn over het hebben van mogelijkheden in de infanterie. "

"Het was een mooie gelegenheid om samen te komen en vrijuit te praten over deze dingen", aldus Babel. "We verwachten niet meteen grote veranderingen, maar kleine. We moeten een stap op een moment te nemen. "

Luitenant-kolonel John Weber, Partnership Program directeur, zei dat de workshop zou dienen als een springplank om beleid te formuleren. Het ministerie van Defensie heeft volgens hem speciaal gevraagd om deze workshop. "Hun leiding staat ook erg open voor een follow-up. We zouden deze uitwisseling graag gebruiken voor het ontwikkelen en formuleren van beleid voor de kwesties van vrouwen voor de toekomst."

De workshop eind vorige maand, op 27 en 28 augustus, gehouden, meldt de South Dakota National Guard op haar website.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May