Zuid-Amerikaanse Defensieraad moet waken over veiligheid
14 Sep 2012, 04:00
foto
De ministers Celso Amorim van Brazilië en Lamuré Latour van Defensie bekrachtigen de samenwerking met een handdruk.


De Unie van Zuid-Amerikaanse Staten (Unasur), heeft de vrede en veiligheid hoog op de agenda staan. Momenteel wordt in Rio de Janeiro, Brazilië een regionale defensietraining gehouden, met hoge officieren van de lidlanden. Ook Suriname participeert hieraan.

Binnen de Unasur is intussen een Defensieraad benoemd. De bijeenkomst in Brazilië staat onder leiding van deze raad. Brazilië en Suriname zullen, omdat zij directe buren zijn van elkaar, ook een hechte onderlinge samenwerking hebben op dit gebied.

Geen reden tot bezorgdheid
De Braziliaanse minister van Defensie Celso Amorim die een tweedaags bezoek bracht aan Suriname, zegt dat er in de Zuid-Amerikaanse regio en het Caribisch Gebied geen enkele reden is om bezorgd te zijn, maar dat juist daarom de landen het nodig vinden dat er een Defensieraad is die erover waakt dat de veiligheid en vrede gehandhaafd blijven.

Voor Suriname is dat een belangrijk vraagstuk omdat het land in juli volgend jaar het voorzitterschap van Unasur op zich neemt. Als voorzitter van Unasur zal Suriname defensie meekrijgen in zijn portefeuille. De voorbereidingen om de leiding van Unasur over te nemen zijn volop in gang. Suriname wil zich steeds verder integreren in de regio door een doelgericht programma hiertoe uit te voeren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May