VVD wint verkiezingsstrijd Nederland
13 Sep 2012, 00:00
foto
Een dolgelukkige Mark Rutte na de verkiezingswinst (Foto: ANP)


In een nek-aan-nekrace heeft de VVD uiteindelijk 41 van de 150 zetels in de Nederlandse Tweede Kamer weten te bemachtigen. PvdA eindigt met 39 zetels. De tweestrijd tussen de liberalen en de sociaaldemocraten heeft ertoe geleid dat de kiezers strategisch hebben gestemd.

De langverwachte groei van de SP is uitgebleven en de PVV van Geert Wilders moest maar liefst negen zetels inleveren. Het is de eerste verkiezingsnederlaag voor Wilders.

Mark Rutte (VVD) en Diederik Samson (PvdA) zouden voor elke realistische coalitie op elkaar aangewezen zijn. De VVD en de PvdA hebben samen al ruim genoeg voor een meerderheid in de Tweede Kamer.

Nooit zo groot
Tijdens het overwinningsfeest zei Rutte dat de VVD nog nooit zo groot is geweest. Hij zei dat de overwinning ‘een grote steun is om door te gaan met het beleid om dit prachtige land sterker uit de crisis te brengen.’ Tegen zijn aanhangers zei de voorman van de PvdA, Samsom: ‘Het roer moet om.’

Beide politieke leiders benadrukten dat Nederland snel een stabiel kabinet nodig heeft. Rutte mag nu het voortouw nemen in de coalitiebesprekingen. Volgens de Volkskrant zijn de mogelijkheden voor coalities beperkt.

De oude gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV heeft nog maar 69 zetels over. Het CDA, de enige middenpartij die niet won, verloor veel zetels en komt uit op 13 (-8). Het voormalige machtsblok, hofleverancier van premiers en staatslieden, kalft in hoog tempo af tot een marginale partij.

Maar ook een links blok krijgt geen meerderheid. De SP blijft gelijk (15), maar GroenLinks kreeg zware klappen en verloor zeven zetels. De partij houdt er slechts 3 over. Een combinatie van PvdA, SP en GroenLinks kan op slechts 57 zetels rekenen. Ook de Kunduzcoalitie die in april de begroting voor 2013 redde, kan slechts op 73 zetels rekenen. D66 bleef steken op 12, een groei van twee zetels ten opzicht van het huidige aantal.

Een grote verrassing bleek de opmars van 50Plus. De partij komt vanuit het niets met twee zetels de Tweede Kamer in.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May