VVD en PvdA grootste winnaars
12 Sep 2012, 19:00
foto
De eerste prognose van de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland. (NOS.nl)


De VVD (Mark Rutte) en PvdA (Diederik Samsom) nemen volgens de eerste uitslagen de leiding in de Nederlandse verkiezingen. De prognose is dat de VVD één zetel meer krijgt dan de PvdA, 41 om 40. Beide partijen boeken met dit resultaat een winst van tien zetels. Bij de Tweede Kamerverkiezingen ging het om 150 zetels.

De PVV van Geert Wilders verliest 11 zetels en eindigt op 13. Ook de CDA valt terug van 21 naar 13 zetels. Emile Roemer’s SP eindigt net als twee jaar geleden op 15. D66 sleept 2 zetels meer in de wacht en komt op 12. GroenLinks zit net als de ChristenUnie op 4 zetels. Voor beide partijen is dat een verlies. De nieuwe partij 50Plus haalt net als de SGP 3 zetels.

Deze eerste uitslagen betekenen dat Tanja Jadnanansingh, vierde op de lijst van de PvdA binnenkomt. Het is de eerste keer dat een Nederlandse van Surinaamse komaf zo hoog op de lijst was geplaatst. Ook in Suriname konden Nederlanders hun stem uitbrengen op de vandaag gehouden verkiezingen. Er zijn 155 formulieren afgehaald, wat aangeeft dat er minimale belangstelling was voor de Nederlandse verkiezingen.

Test
De stemming wordt gezien als een test voor de steun aan soberheid en de recente financiële reddingsoperaties van de eurozone. Theoretisch kunnen de VVD en de PvdA een nieuwe coalitieregering vormen, maar tijdens de campagne hebben de partijleiders deze mogelijkheid gebagatelliseerd.

Rutte’s campagne had zich gericht op het terugdringen van het Nederlands begrotingstekort en het stimuleren van de economie door investeringen in de infrastructuur. Samsom pleitte voor investeringsprogramma’s om werkgelegenheid te scheppen.

Tijdens het laatste tv-debat op dinsdagavond, beschreef Rutte de race als "zeer spannend". Samsom zei dat EU-landen moeten samenwerken in de crisis. Hij verwierp het idee dat Nederland zich bij de aanpak van de eurozone zou laten leiden door Frankrijk of Duitsland. De aanpak van Samsom wordt in grote lijnen gezien als een knipoog naar het beleid van de onlangs verkozen socialistische president van Frankrijk, Francois Hollande, die de uitgaven wil verhogen en de belastingen voor de rijken wil optrekken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May