Dodental brand fabriek Karachi blijft stijgen
12 Sep 2012, 17:30
foto


Minstens 289 mensen zijn omgekomen in één van de ergste branden van Pakistan. De brand woedt in een kledingfabriek in Karachi. Reddingswerkers vechten nog steeds om bij de doden en gewonden te komen. Het is inmiddels al meer dan 24 uur dat de brand begon.

Honderden werden opgesloten in het gebouw dat metalen roosters voor de ramen had en geen nooduitgangen kent. Veel arbeiders sprongen van de bovenste verdiepingen. De brand begon een uur nadat bij een ontploffing in een schoenenfabriek in Lahore 25 mensen werden gedood. Ook hier waren er geen veiligheidsvoorschriften. De overheid heeft onderzoeken naar beide branden aangekondigd. Volgens rapportage kunnen ze veroorzaakt zijn door defecte generatoren.

Familieleden van de werknemers staan buiten het complex en wachten al de hele dag op nieuws. Ongeveer 40 brandweervoertuigen proberen de vlammenzee in Karachi te bedwingen. Mensen die gevangen zaten in het gebouw, belden verwoed naar hun vrienden en familieleden, terwijl de vlammen het gebouw verzwolgen.

Geen kans
De Ali Enterprises fabriek in de wijk Baldia in de stad Karachi was het toneel van schreeuwende en huilende verwanten, terwijl de reddingswerkers lichaam na lichaam uit de ruïne haalden.

"Het dodental van 289 is niet definitief, de zoektocht naar meer lichamen gaat verder," zei een plaatselijke topambtenaar. De fabriek telde vier verdiepingen. Arbeiders hadden weinig tijd of gelegenheid om te ontsnappen. De enige kans voor velen was springen door de ramen. Tientallen hebben gebroken botten of ergere verwondingen opgelopen.

Een overlevende, Allah Warayo, zei dat er een stormloop was terwijl de brand zich verspreidde. Hij sprong van de derde verdieping, maar vijf leden van zijn familie konden niet ontsnappen. "We begon te rennen naar de uitgang. Er waren 150 tot 200 mensen die elkaar duwden. Ik viel bewusteloos neer," zei hij tegen BBC. Veel van de slachtoffers zijn verstikt door de giftige rook en zijn hun lichamen ten prooi gevallen van de vlammen. Veel lichamen werden onherkenbaar verkoold. Functionarissen zeiden dat de fabriek was volgepropt met brandbare materialen, waaronder stapels kleren en chemicaliën.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May