Vishnudatt krijgt punthoofd van gronduitgifte beleid RGB
12 Sep 2012, 02:00
foto
Assembleelid Theo Vishnudatt


Parlementariër Theo Vishnudatt (Mega Combinatie/NDP) slaakt een noodkreet over het grondbeleid. Hij vraagt de regering, met name president Desi Bouterse, om eindelijk en voor altijd orde op zaken te stellen op het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB).

“Ik krijg er echt een punthoofd van. Nu, na twee jaren regering-Bouterse/Ameerali en twee ministerswisselingen op RGB verlopen zaken nog steeds uiterst stroef en traag”, stelt de politicus tegenover Starnieuws. Vishnudatt, lid van de vaste commissie van RGB, zegt dat het dossier aan grondaanvragen alsmaar groter wordt. Hij doet uit de doeken dat behalve groeiende dossiers heel veel mensen hun aanvraagstukken aan parlementariërs geven in de hoop dat die er iets aan kunnen doen. “Mijn dossier alleen al bevat zo'n 400 grondverzoeken en er komt nauwelijks schot in de zaak”, zegt hij.

Overleg heeft niet geholpen
Vishnudatt meent dat het recente overleg tussen de vaste commissie, minister Ginmardo Kromosoeto én de medewerkers van RGB belast met grondzaken, niet heeft geholpen. Wat de zaak nog dramatischer maakt, is dat het in veel gevallen gaat om een eenvoudige verdeling of overdracht van gronden. “Belanghebbenden wachten jaren, soms zo lang dat in de tussentijd ouders komen te overlijden, en dat vergroot alleen maar de ellende”, betoogt Vishnudatt. Hij noemt gevallen waar drie tot vier gezinnen in het ouderlijk huis wonen omdat sommige ambtenaren jarenlang hun plicht verzaken.

“We hebben een enorme achterstand geërfd, maar dat was ons bekend voor de verkiezingen en we hebben het kiezersvolk beloofd dat we in hoog tempo deze zouden wegwerken”, zegt de parlementariër. Minister Kromosoeto zou volgens hem wel de potentie hebben om de productiviteit en rendement op te voeren, maar zijn werkarmen laten hem in de steek. “Zo wordt de uitgifte-procedure flink belemmerd door obstructie en sabotage”.

Sabotage
Vishnudatt vertelt dat er honderden concept documenten terug worden gestuurd door het hoofdkantoor naar het Domeinkantoor omdat er opzettelijk foutieve zaken in de tekst verwerkt zijn. Zo schrijven ambtenaren voor de bestemming van de uit te geven grond, dat het om een omrastering gaat. Ook wordt nog steeds naar hartenlust geknoeid met officiële documenten. Vrij recent is gebleken dat wordt gemanipuleerd met bereidverklaringen. De langdurige uitlandigheid van de minister heeft ook zijn tol geëist. “Dit zorgt allemaal voor vertraging. Aanvragers raken geïrriteerd en verliezen hun geduld. Daar heb ik volkomen begrip voor”, zegt Vishnudatt.

Het is niet de eerste keer dat Vishnudatt zich op deze manier uitlaat over het grondbeleid. “Ik heb in een vroeg stadium de regering opgeroepen om sleutelpersonen bij de gronduitgifte-procedure te vervangen door integere medewerkers die de uitdaging wel willen aangaan. Ik herhaal deze oproep, regering handel, president handel, we are running out of time”, zegt Vishnudatt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May