Gedragsbeïnvloeding nodig voor afname verkeersongevallen
11 Sep 2012, 21:00
foto
Een wagen wordt na een dodelijk ongeluk uit een trens gehesen. (Archieffoto)


Sinds het ingaan van de ’15-15’ verkeersmaand op 15 augustus, zijn er zeven doden gevallen in het verkeer. De verkeersveiligheidsmaand moest echter resulteren in nul doden en nul gewonden tussen 15 augustus en 15 september. Er moet dus ernstig doorgegaan worden met het ondernemen van actie tegen onveilig verkeer, stelt Helmut Gezius, voorzitter van het Korps Senior Verkeersbrigadiers. Hij kondigt de lezing aan van psycholoog Harry Mungra, die in zal gaan op drie aspecten voor een veilig verkeer en de verkeersveiligheid zal bekijken vanuit een maatschappij kritische bril.

“Voor een veilig verkeer zijn drie aspecten van belang: de weggebruiker, de weg en het vervoersmiddel. Gedragingen van weggebruikers worden mede beïnvloed door zowel de fysieke omstandigheden van de wegen als de staat van voertuigen”, geeft Gezius aan. Mungra zal in zijn inleiding deze drie aspecten belichten en gedragingen van weggebruikers in samenhang met de toestand van Surinaamse wegen en vervoermiddelen bekijken.

Betrokkenheid vergroten
De lezing zal een interactief karakter hebben; het gehoor zal in de gelegenheid worden gesteld deel te nemen aan de discussie. De discussies moeten bijdragen tot verantwoorde gedragingen van alle verkeersdeelnemers. In een eerder interview met Starnieuws gaf Gezius aan dat er veel schort aan de betrokkenheid van weggebruikers. “Wij moeten niet alleen maar de gedragingen van weggebruikers bespreken, maar ook nagaan hoe wij die kunnen beïnvloeden en veranderen, zodat het aantal verkeersslachtoffers de komende periode zal afnemen.”

Gezius is teleurgesteld dat de gestelde doelen niet zijn gehaald. “Er is nauwelijks vooruitgang geboekt ten opzichte van vorig jaar.” Eerder had ook minister van Justitie & Politie, Edward Belfort, de samenleving opgeroepen om serieuzer de verkeersregels in acht te nemen. "Het ligt aan onze mentaliteit. Laten we beginnen bij 'ik'!", luidde zijn nog steeds actuele oproep.

Lezing: ‘Verkeersveiligheid vanuit de bril van een maatschappij kritische psycholoog’. Datum: donderdag 13 september. Plaats: Cultureel Centrum Suriname aan de Henck Arronstraat. Tijd: 19.30u- 21.30u.



Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May