Ken Doorson presenteert 'Mothership'
11 Sep 2012, 19:00
foto


Beeldend kunstenaar Ken Doorson presenteert zaterdagavond op het terras van Gallery Sukru Oso een vijftal kunstwerken, dat de proloog is van een bijzondere reis, getiteld ‘Mothership’. De kunstenaar neemt zijn gasten met ‘Mothership’ mee naar de impressies, verhalen en beelden die zijn inspiratiebron vormen voor een zoektocht naar de geschiedenis van zijn land. Het thema van deze zoektocht is diaspora, wat Ken Doorson omschrijft als de weg die een mens bewandelt om zijn land weer te leren kennen.

Ken Doorson (1978, Moengo) verlaat Suriname op 16-jarige leeftijd. Na een paar jaar Curaçao en vervolgens Nederland keert hij na 12 jaar terug. Het wonen buiten zijn vaderland heeft zijn behoefte doen groeien om de geschiedenis van zijn land beter te leren kennen en zo te herontdekken, zich bewust te worden van waar hij vandaan komt. Wie met de kunstenaar praat, hoort in zijn stem de oprechte verbazing dat zoveel verhalen uit de bewogen geschiedenis van Suriname niet verteld worden.

Vastleggen van speciaal moment
Ken Doorson wil die verhalen wél vertellen, in beelden. Hij geeft de verhalen een gezicht met zijn portretten waarin hij mensen schildert in hun handelen, op een bepaald moment, in het nu. Vaak een dramatisch of beslissend moment dat de kunstenaar nog meer emotie geeft door zijn explosief kleurgebruik en vervorming van gelaatstrekken. Dat laatste doet hij ook in zijn keramische koppen die ondanks hun kwetsbaarheid een grote kracht uitstralen.

Een kleine selectie van zijn werken is tijdens deze proloog te bezichtigen. Zij vormen een wezenlijk onderdeel van ‘Mothership’ dat Ken Doorson ziet als een schip dat hem en anderen naar een nieuwe bestemming brengt om hun identiteit te vinden in de diaspora, of men zich nu hier in Suriname of in de regio of nog verder weg bevindt. Ken: “Het reizen vormt je, fysiek en spiritueel, het maakt oprecht nieuwsgierig naar wie je werkelijk bent. Dat is de kern van de zoektocht, de diaspora waarin ik mensen wil meenemen en hun verhalen horen. Daarom organiseer ik deze proloog, op weg naar mijn grote expositie in november dit jaar.”

De avond zal worden ingeleid door schrijver Marieke Visser waarna Ken Doorson met een speciale gast én met het publiek in gesprek zal gaan, vanuit zijn verhalen, vastgelegd in schilderijen, keramiek en in gedichten. Want de kunstenaar vertelt en verbeeldt niet alleen, hij verwoordt ook op poëtische wijze wat het thema diaspora bij hem oproept.

Gallery Sukru Oso is aan de Cornelis Jongbawstraat 16a. De presentatie begint om 18.30 uur.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May