Politie beschikt niet over landelijke suïcide cijfers
10 Sep 2012, 20:10
foto
Hoofdinspecteur John Jones en Asha Mungra, voorzitter van de Unie van Surinaamse Vrouwen. (Foto: Edward Troon)


Er zijn veel meer gevallen van zelfdoding dan gemeld wordt bij de politie, zegt hoofdinspecteur John Jones hoofdinspecteur, hoofd van de afdeling publiciteit en voorlichting. Hij was vandaag gastspreker op de persconferentie van de Unie van Surinaamse Vrouwen (USV). De organisatie heeft de resultaten gepresenteerd van het ‘Afstudeer Onderzoek Social Work 2011’. Vandaag is het de Wereld Suïcide Preventiedag.

Hoewel het Korps Politie Suriname (KPS) wel over cijfers beschikt, geven deze niet de realiteit weer. “Wij zijn ons van bewust dat die cijfers niet de juiste weerspiegeling zijn van wat er werkelijk aan de hand is.” Als voorbeeld schetst Jones een situatie van het Inheemse dorp Kwamalasemutu. “Wij hebben informatie dat zich binnen familiekringen, binnen stamverband er toch wel op cultureel gebied een aantal zaken zich voordoet van zelfdoding, maar die gevallen niet formeel bij de politie zijn gemeld.”

Veel meer suïcide
Het KPS is zich van bewust dat zijn cijfers niet de juiste weerspiegeling geven van wat er werkelijk aan de hand is. “Eigenlijk kan je de cijfers die wij hebben met twee tot driemaal vermenigvuldigen.” De afdeling voorlichting is voorzichtig met het verstrekken van cijfers, omdat volgens Jones, er veel ‘dark numbers’ (ontbrekende getallen) zijn. “En die dark numbers, daarmee zitten wij toch even, omdat mensen allicht daarmee kunnen schermen en je hebt dan een niet realistische weergave van wat zich eigenlijk in de totale samenleving afspeelt.”

Het ontbreken aan juiste gegevens bemoeilijkt het werk van organisaties, vindt USV-voorzitter Asha Mungra. “Want zonder cijfers kan je niet echt een conclusie trekken en kan je geen onderzoek doen en analyses maken.”

Verschillen
De politiefunctionaris vindt dat hij niet alleen wil praten over Paramaribo en Groot-Paramaribo, maar over het totale grondgebied van Suriname. “Dus het is een misverstand wanneer wij zeggen: we hebben die cijfers niet. Nee, wij hebben die van het totale gebied niet. Die ‘dark numbers’ hebben wij niet onder controle.”
Het aantal pogingen tot zelfdoding ligt hoger dan de suïcide gevallen, zegt Jones.

Het KPS werkt alleen met data van ziekenhuizen en de Spoed Eisende Hulp. Bij gevallen van poging tot zelfdoding, “krijgen wij die melding, informatie binnen en als iemand zich natuurlijk aanmeldt voor een behandeling”. In 2011 noteerde het KPS 158 pogingen en 64 suïcide gevallen. Het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) meldt voor vorig jaar 127 zelfdodingen. Voor dit jaar heeft het KPS al 133 meldingen binnen van pogingen die zijn ondernomen, terwijl 47 personen suïcide gepleegd hebben.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May