Britse laptop ontwerper Bill Moggridge overleden
11 Sep 2012, 05:00
foto
Laptop ontwerper Bill Moggridge


Bill Moggridge, een Britse industriële ontwerper, die de oorspronkelijke vorm van de laptop computer heeft ontworpen, is overleden. Hij stierf aan kanker en is 69 geworden.

Zijn computer, de Grid Compass, is ontworpen in 1979 en werd in eerste instantie gebruikt door het Amerikaanse leger. Hij werd in het klein verkocht voor US 8.150 dollar en werd geïnstalleerd aan boord van de spaceshuttle Discovery.
Het apparaat met een magnesium-omhulsel onderscheidde zich, omdat het beeldscherm kon worden neergeklapt over het toetsenbord.

Moggridge stichtte in 1969 een in Londen gevestigde ontwerpbedrijf, dat is uitgegroeid tot een wereldwijd adviesbureau, Ideo. Hij was ook gastdocent in interaction design aan het Royal College of Art in London en adviseur/ hoofddocent in Designing aan de Stanford University, Californië. Moggridge schreef twee boeken, Designing Media en Designing Interactions.

In 2009 kreeg hij een Lifetime Achievement Award van de hertog van Edinburgh en in 2010 de Prince Philip Designers Prize (Groot-Brittannië). Hij vertelde BBC News op dat moment dat hij "verbaasd" was over de prijs, die eerder werd toegekend aan Sir James Dyson, Terence Conran en Lord Norman Foster.

Sinds 2010 was Moggridge directeur van het Smithsonian Cooper-Hewitt National Design Museum in New York. Hij wordt overleefd door zijn vrouw, Karin, en zonen, Alex en Erik.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May