Ouders en kinderen leren veel over gezinsleven
10 Sep 2012, 06:00
foto
Kinderen doen samen met 'pa' de vaat. (Foto: René Gompers)


De bruine bonen smaakt. Er is net genoeg voor het gezin van 10. Het eten is op houtvuur gekookt. De andere gezinnen in het dorp hebben hun maaltijden op dezelfde manier klaargemaakt. Met een 'popki patu' is de training 'Communiceren en Budgetteren binnen het gezin' voor jonge ouders in een gezellige sfeer afgesloten.

Deze activiteit is voor de vierde keer gehouden. Het terrein van Naks Volkshogeschool te Lelydorp was voor twee weekenden omgedoopt tot 'district Bont en Blauw'. Er hebben veertien ouders meegedaan en vormden met een 'kroost' van gemiddeld tien kinderen de zeven gezinnen die het 'dorp Blauwgrond' bevolkten.
De kinderen zijn afkomstig uit verschillende buurten van Paramaribo noord en zuid.

Stabiel gezinsleven
Lydia Nok, voorzitter van stichting Bont en Blauw, zegt aan Starnieuws dat met deze vakantieactiviteit bijgedragen wordt aan een stabiel gezinsleven. Ook de kinderen worden getraind. "M'n hart bloed als ik zie hoe jongeren met elkaar omgaan en hoe egoïstischer ze worden. In gevallen van nood helpen ze elkaar nauwelijks. Sociale controle is helemaal zoek tegenwoordig. Tijdens deze twee weekenden brengen we ze dat bij. Aan hun 'ouders' is de uitdaging om de kinderen uit verschillende milieus in één richting te laten kijken om bepaalde doelen te bereiken. Er worden offers gebracht door het hele gezin om succes te hebben".

Nok vult aan dat er veel schort aan de opvoeding. "Sommige ouders tonen heel weinig begrip voor de situatie van een kind. Het wordt tijd dat ze ook de hand in eigen boezem steken. Dat tieners al ouders worden hoeft niet alleen te liggen aan het kind. We moeten de oorzaak ook bij de opvoeders gaan zoeken".

Omgaan met geld
De 'ouders' kregen allemaal een cheque die ze bij de 'bank' moesten verzilveren.
Zakgeld voor de kinderen, eten, uitgaan, het huishouden, inkopen bij de 'supermarkt' moest er allemaal uit dat ene bedrag betaald worden. Sparen was ook een verplichting. Behalve communiceren en budgetteren is de jonge ouders en de kinderen ook geleerd hoe om te gaan met conflicten. In één geval is de organiserende stichting naar de 'rechter' gesleept voor het onredelijk verhogen van de toegangskaarten bij de 'discotheek'.

De 'ouders' zijn allemaal echt en zaten in de leeftijdklasse tussen 16 en 30 jaar.
Omayra Glorie, 24 en moeder van drie kinderen, zegt dat ze als een verbeterde moeder naar huis terugkeert en roept vooral de tienerouders op om mee te doen: "Je leert beter omgaan met de situatie, met je kinderen en hoe je met weinig toch nog veel bereiken kan".
Gregory Banks die zijn 'ouders' heeft helpen koken vindt het sparen het belangrijkst: "Je leert 'nee' te zeggen tegen bepaalde dingen. Vooral als je iets leuks wil kopen. En je kan je ouders helpen als je spaart".

In oktober worden de certificaten uitgereikt. Ook zal bekendgemaakt worden wie dit jaar 'Blauwtjie Mama' (de voorbeeldigste ouder), het meest voorbeeldige koppel en het meest voorbeeldige gezin is. Nok houdt de prijzen nog geheim.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May