Dodental aardbeving China stijgt
08 Sep 2012, 19:00
foto
Het leger helpt met de reddingsoperatie in de door de aardbeving getroffen gebieden.


Ten minste 80 mensen zijn omgekomen in een reeks van aardbevingen die het zuidwesten van China heeft getroffen. Reddingswerkers spannen zich in om afgelegen gebieden te bereiken.

Meer dan 730 mensen raakten gewond nadat de aardbevingen de provincies Yunnan en Guizhou vrijdag troffen, melden staatsmedia. De bevingen sloegen vooral toe in bergachtige gebieden, waardoor aardverschuivingen sommige wegen hebben geblokkeerd.

De Amerikaanse Geologische dienst registreerde de twee sterkste van de aardbevingen op 5.6 op de schaal van Richter. Premier Wen Jiabao zal naar verwachting binnenkort het gebied aandoen.

Inzet leger
Het Chinees persbureau Xinhua citeerde ambtenaren in Yunnan die zeiden dat 6.650 huizen waren vernietigd in de provincie en 430.000 andere waren beschadigd. Meer dan 100.000 mensen zijn al geëvacueerd, bericht het persbureau. Het Rode Kruis heeft al tenten en dekens gestuurd naar de regio.

De autoriteiten hebben het leger ingezet om de reddingsteams bij te staan in het ruwe terrein. "Wegen zijn geblokkeerd en reddingswerkers moeten de bergen te beklimmen om de zwaar getroffen dorpen te bereiken," zei het hoofd van de stad Luozehe in Yunnan. Volgens de rapportages is de mobiele en vaste telefoonverbinding in het gebied verstoord.

Kinderen
Het merendeel van de sterfgevallen viel in het district Yiliang in de provincie Yunnan. Televisiebeelden van de staatsgerunde omroep CCTV toonden honderden plaatselijke bewoners die zich hadden verzameld in straten bezaaid met stenen en rotsen.

Hulporganisaties zijn bezorgd over de situatie van kinderen in de twee provincies. "We zijn vooral bezorgd over degenen die zijn gescheiden van hun ouders, vooral nu naar verwachting meer naschokken het gebied zullen raken," zei Pai MacRae, districtsdirecteur van ‘Save the Children’ in China.

De grootste van de aardbevingen werden ook gevoeld in de naburige provincie Sichuan, waar een aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter in 2008 tienduizenden doodde.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May