Een fysiotherapeut is geen veredelde masseur
08 Sep 2012, 07:00
foto
In deze machine wordt de cliënt met waterstralen gemasseerd.


Vandaag is het 'Wereld Fysiotherapiedag'. Op deze dag wordt de rol van fysiotherapie bij het gezond en mobiel houden van de mens extra belicht. De slogan voor dit jaar is 'Fit for life!'.

"We merken dat mensen steeds minder bewegen", licht Diana Snijders toe tegenover Starnieuws. Zij is bestuurslid van de Surinaamse Vereniging voor Fysiotherapie (SVF). "Er komen steeds meer chronische ziekten bij die verholpen en voorkomen kunnen worden als men meer beweegt". De vereniging wil de gang naar de fysiotherapeut vergemakkelijken. "Maar de mensen blijven weg omdat ze niet zo goed weten wat fysiotherapie inhoudt".

Bewegingsspecialist
Henriëtte Ons-Emanuels die op twee locaties een fysiotherapiekliniek draait, merkt op dat veel mensen denken dat een fysiotherapeut een 'veredelde masseur' is. Iemand bij wie je pas terechtkomt na een ongeluk. "Massage hoort er ook bij maar een fysiotherapeut is een bewegingsspecialist. Alles dat met beweging te maken heeft, bestrijkt het werkveld van een fysiotherapeut".

Om meer bekendheid te geven aan de praktijk stappen de bewegingsspecialisten over van een 'curatieve' naar een 'preventieve' sfeer. "Mensen hoeven niet alleen bij blessures of verwonding bij ons te komen. We kunnen mensen juist helpen om problemen te voorkomen" zegt Ons-Emanuels terwijl ze de machine bedient die met waterstralen massages uitvoert. Zij is de enige in Suriname die 'aquamassage' kan aanbieden. "Denk aan mensen die belastende werkzaamheden verrichten en willen voorkomen dat ze klachten krijgen".

Bewuster van belang fysio
Doesje de Boer, voorzitter van SVF, merkt op dat het publiek langzaam maar zeker bewuster wordt van het belang van fysiotherapie. "Behalve revaliderenden doen zwangere vrouwen, kinderen met een beperking en gestreste personen ook een beroep op de fysiotherapeut. De ziekenhuizen erkennen steeds meer dat deze praktijk uitkomst biedt".

Suriname telt vijftig fysiotherapeuten "maar dat is lang niet genoeg", stelt De Boer. De districten beschikken behalve Nickerie en Commewijne niet over een fysiotherapeut. "Qua niveau en de kwaliteit kunnen wij ons wel meten aan de regio en daarbuiten".
De fysiotherapeuten hebben graag directe toegang tot cliënten. Op dit moment worden personen door een arts doorverwezen. Soms te laat.

René Gompers
            video.gif video
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May