RGB niet op de hoogte besluit dc Marowijne
07 Sep 2012, 08:05
foto
Ondanks het conflict worden de werkzaamheden voor de bouw van de school normaal voortgezet. (Foto: Isaak Poetisi)


Het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) weet niets over compensatie van belanghebbenden van gronden uit het aantal van 146 personen op het woningbouwproject nabij het Anjoemarakreek in Albina.
RGD-directeur Glenn Redjopawiro is hierover duidelijk. "RGB is de instantie, die bevoegd is domeingronden uit te geven", zegt hij om reactie gevraagd aan Starnieuws.


Het besluit van de districtscommissaris Theodorus Sondrejoe om een school te bouwen op het terrein van 8.2 hectare is het ministerie van RGB ook niet bekend.
Redjopawiro ontzenuwt de bewering van Sondrejoe dat RGB een functionaris ter beschikking heeft gesteld aan het commissariaat Marowijne om de grondadministratie in het district inzichtelijk te maken.

Tegenstrijdige mededelingen
De dc deelde de belanghebbenden dinsdag mee dat hij in deze kwestie de ondersteuning geniet van minister Ginmardo Kromosoeto van RGB. Het ministerie zou de functionaris Eddy Adipoera ter beschikking hebben gesteld aan het commissariaat Marowijne om duidelijkheid te brengen in de grondadministratie in het district.
Adipoera zou volgens de dc en districtssecretaris, tevens parlementariër, Marinus Bee (A Combinatie/ABOP) als landmeter optreden. Ook werd beweerd dat RGB niet op de hoogte zou zijn van de grondpapieren waarover de gedupeerden beschikken.

"De landmeter, die volgens de dc en DNA-lid Marinus Bee de opmeting heeft gedaan, is niet bekend bij RGB. "Tot zover ik weet is in de afgelopen twee jaar niemand toegevoegd aan het districtscommissariaat Marowijne. Ook Adipoera ontkent iets van doen te hebben met opmetingen in het areaal van de gedupeerden. "Ik ben geen bevoegde landmeter", zegt Adipoera.

De procedure
Redjopawiro zegt dat indien de belanghebbenden een bereidverklaring hebben ontvangen en deze aanvaard hebben, zij in aanmerking komen voor hun grondbeschikking. De mening alsof een bereidverklaring of toewijzingsbeschikking geen juridische basis heeft, wijst hij van de hand.
Na de aanvaarding wordt er een concept toewijzingsbeschikking opgemaakt. Daarna wordt de definitieve beschikking getekend.

Belanghebbende Patrick van Genderen zegt dat het standpunt van de gedupeerden nog steeds overeind staat. De aannemer gaat ondanks het conflict normaal door met de werkzaamheden. "Voortaan zullen wij voor alle zekerheid via onze advocaat praten". Van Genderen zegt dat ook een beroep op raadsman Stanley Marica zal worden gedaan om werk van te maken dat de werkzaamheden worden stopgezet.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May