Winst en gelijkspel voor Suriname op Schaakolympiade
07 Sep 2012, 01:00
foto


De Surinaamse selecties hebben de negende ronde van de Schaakolympiade goed afgesloten. In de openklasse werd er gelijk gespeeld tegen Mozambique en de damesselectie bond Malta aan haar zegekar. De Surinaamse schaaksters presteren bijzonder goed en staan na negen ronden op de tweede plaats in hun ratingcategorie.

Na negen ronden is China zowel in de open- als in de damesklasse aan top van deze Schaakolympiade. In de openklasse worden de Chinezen op de voet gevolgd door Rusland, Armenië en de Verenigde Staten.

Openklasse
De Surinaamse selectie speelde teleurstellend gelijk tegen de lager geplaatste Mozambique. Roger Matoewi won zijn partij en maakt daardoor nog steeds kans op de Fidemeester-titel. De 14-jarige jeugdkampioen Calvin Tjong Tjin Joe speelde een sterke partij, maar kon in het middenspel niet doorbreken, waardoor de wedstrijd in een gelijkspel eindigde. Tjong Tjin Joe maakt theoretisch nog kans op de Candidate Master titel. Voor het verkrijgen van deze titel is er een score van minimaal 50% vereist.

Damesklasse
Het had een haar gescheeld of Suriname had Malta met 4-0 ingeblikt. Ekaterina Naipal, Rosangela en Sabrina dos Ramos speelden sterk aanvallend en wonnen hun partijen. Debutant Renusha Gajadin maakte in het eindspel een miscalculatie waardoor haar tegenstander een remise wist af te dwingen. In deze klasse maakt Ekaterina Naipal nog kans op de Woman Fide Master-titel. Rosangela en Sabrina dos Ramos zijn ook kanshebbers van de titel: Woman Candidate Master (WCM).

Volledige Resultaten:
Openklasse: Mozambique-Suriname: 2-2
1. Inacio Calicoca – Romario Sanches (2030): 0.5-0.5
2. Domingos Abrantes (1967) – Viresh Giasi (1975): 1-0
3. Ventura Cossa (1995) – CM Roger Matoewi (2089): 0-1
4. Alberto Chunguane – Calvin Tjong Tjin Joe: 0.5-0.5

Damesklasse: Malta-Suriname: 0.5-3.5
1. WCM Filipina Borg (1836) – Rosangela dos Ramos (1707): 0-1
2. Uranchimeg Psaila – WCM Ekaterina Naipal (1756): 0-1
3. Jutta Klotz – Renusha Gajadin: 0.5-0.5
4. Jamie Farrugia – Sabrina dos Ramos: 0-1

De tiende ronde wordt vandaag gespeeld. Suriname zal in de openklasse uitkomen tegen Monaco en in de damesklasse is België de tegenstander.

Vishay Hardwarsing
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May