Derde geldwisselaar beroofd in één maand in Albina
06 Sep 2012, 22:00
foto
De toegetakelde Winston Sobe lopend wordt ondersteund door zijn vriendin. (Foto: Isaak Poetisi)


Winston Sobe alias 'Focus' wist niet wat hem overkwam toen hij vanochtend in zijn huis werd overvallen door twee rovers. Hij werd meerdere malen tot bloedens toe met een mes bewerkt. De ene rover was gewapend met een jachtgeweer, de andere met een koevoet en een mes. Albina laat hiermee de derde roofoverval op geldwisselaars optekenen binnen één maand .

Starnieuws treft Sobe in de namiddag kreunend aan op een matras, op het terras bij zijn schoonmoeder. Zijn vriendin streelt hem liefdevol en geruststellend op zijn borst. Hij heeft diepe wonden aan de overval overgehouden: in het rechterdijbeen, achterwerk en de armen.

Bruut geweld
Met moeite doet Sobe zijn relaas over deze brute roofoverval. Hij werd omstreeks 2:30 uur wakker en besloot toen naar de waterkant te rijden. Kort daarna keerde hij weer naar huis en ging naar bed. "Ik had een raar voorgevoel en uit veiligheidsmaatregel vergrendelde ik de voordeur", vertelt Sobe.

Hij was net een half uur gaan liggen toen de voordeur werd ingetrapt en twee mannen zijn huisje binnendrongen. "Ik was in sluimertoestand toen ik in de loop van een jachtgeweer keek. "Met vereende krachten sprong ik op en greep ik het wapen vast".
Sobe onderbreekt zijn verhaal en jammert over zijn tas met geld en andere waardevolle spullen die hij in zijn klerenkast in een buiktasje bewaart. Ondertussen heeft hij begrepen dat de deur van de klerenkast opengebroken was, maar hij hoopt dat de spullen niet ontdekt zijn.

Stille getuigen
Hij vraagt zijn broer om hem te vervoeren naar zijn huis. Ondersteund door zijn vriendin wordt hij in de auto geholpen. Thuis bij hem aangekomen zijn de vele donkere bloedsporen in en rondom de woning, de loopbrug naar het huis en de overhoop gehaalde huisraad stille getuigen van het gevecht dat is geleverd.

Als blijkt dat zijn buiktasje verdwenen is uit de kast, kan hij zijn teleurstelling niet verbergen. Hij is kwijtgeraakt: 10 gram goud, SRD 1140 Euro 430 en 130 SRD aan munten. "Ik denk dat iemand op een onbewaakt moment die kast heeft opengebroken en die tas met inhoud heeft meegenomen", zegt Sobe.

Een thriller
"Tijdens de worsteling was ik een gewillige prooi voor die andere boef, die mij bewerkte met het mes", vervolgt Sobe zijn relaas. Door de geringe bewegingsruimte kwam hij op zijn benen te staan en hij dreef de rovers verder de keuken in. Het huis bestaat uit een slaapkamer en keuken.
"Terwijl ik het geweer nog vasthield, werd ik van achteren in een wurggreep gepakt door de rover met het mes in de hand", schetst Sobe de situatie.
"Steek hem neer", spoorde de rover met het wapen zijn comparant toe. Voor de rovers verliep hun onderneming niet snel genoeg. Een dikke gouden ring werd tijdens de worsteling van zijn vinger getrokken.
Die ring was in de auto, maar toen hij weer thuis was, deed hij deze aan zijn vinger. De messentrekker riep op zijn beurt "knal hem neer". Als ze buiten belanden, steekt de messentrekker de autobanden van Sobe kapot. Hij nam de benen met de ring in zijn bezit. De comparant met geweer riep teleurgesteld: "Eigenlijk moest ik die man neerknallen." Met die woorden rende hij zijn comparant achterna.

Sobe zette de achtervolging in, maar door het enorme bloedverlies, voelde hij zich opgegeven moment zwakker worden en zeeg neer op de berm. De buren die op zijn noodkreet afkwamen, arriveerden te laat.
De toegesnelde buurman met de roepnaam 'Bootsman' vindt het jammer dat hij niet op tijd was. "Ik hoorde de noodkreet van Sobe en op zijn verzoek ben ik het huis binnen gegaan om een baddoek te halen, want er stroomde veel bloed uit zijn lichaam", zegt Bootsman. Daardoor kon hij de dieven niet achterna.

Sobe werd met spoed naar Frans-Guyana vervoerd voor medische hulp. "Ik heb een van de criminelen positief herkend aan zijn gang. Het gezicht van die andere heb ik ook herkend", zegt Sobe zelfverzekerd. Het slachtoffer meent dat hij op 7 augustus al beroofd was door dezelfde rovers.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May