20 landbouwers ronden training 'Agro Ondernemerschap' af
06 Sep 2012, 05:00
foto
Deelnemers, trainers en leiding van LVV bij de certificaatuitreiking in de KKF-hal woensdagavond.


"Ik praat liever over een 'agrarische ondernemer' dan een 'boer'. Een boer doet denken aan een persoon met spitvork, zwetend in de zon. Een agrarische ondernemer is iemand die kennis en kunde toepast op het veld." Zo sprak Gerrit Breinburg, directeur van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) de geslaagden toe tijdens de certificaatuitreiking. "Jullie zijn nu in staat om naast het planten ook een prijscalculatie te doen."

Twintig landbouwers hebben de training 'Agro Ondernemerschap' afgerond. Woensdagavond was de certificaatuitreiking in de KKF-hal. Het ministerie van LVV heeft een project lopen waarbij kleinlandbouwers ondernemingstechnieken worden bijgebracht.
Twee keer per week, vijf uren per sessie, drie maanden lang werden de tuin-en kleinlandbouwers door de KKF getraind.

Professionaliseren belangrijk
Het ministerie van LVV is er toe overgegaan om kleinlandbouwers zakelijke inzichten bij te brengen om de kwaliteit van de productie te verhogen. "Dat we de voedselschuur van het Caribisch Gebied moeten worden, is zo vaak gezegd", merkte minister Hendrik Setrowidjojo van LVV op. "Het professionaliseren van uw vaardigheid is één van de belangrijkste sleutels om dat doel te bereiken."

De geslaagden zijn nu in staat om een bedrijfscalculatie te doen, een kostprijs te berekenen, hun concurrentiepositie te bepalen, en hebben beter inzicht in de markt.
Het trainingsprogramma wordt landelijk gedraaid, deelt een tevreden Ranusha Ori, voorzitter commissie 'Agro-Ondernemersschap' mee. "Vrijdag wordt in Nickerie het project afgesloten, maandag start het in Saramacca, en over drie weken worden de overige districten aangedaan".

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May