President benadrukt belang Medisch Tuchtcollege
05 Sep 2012, 02:00
foto
Leden van het Medisch Tuchtcollege. Tweede van rechts, rechter Anand Charan, voorzitter.


President Desi Bouterse heeft dinsdag een nieuw Medisch Tuchtcollege geïnstalleerd. Dit gebeurde in het Corner House van Suralco aan de Waterkant. Het College heeft volgens het staatshoofd in vergelijking met vroeger nu een meer economische en maatschappelijke waarde.

Het is volgens Bouterse de taak van de overheid om te waken dat afnemers van de gezondheidszorg zich kunnen uiten in een rechtsproces over handelingen die gepleegd worden door personen uit het medische bestand of dienstverleners in de gezondheidssector.

Bewaking kwaliteit
Bouterse zegt dat het allemaal gaat om bewaking van de kwaliteit van de zorg. De overheid zal zich dan ook inzetten standaarden te creëren waaraan de zorg moet voldoen. Daarnaast moeten er ook voorzieningen worden getroffen om volgens de standaarden het beroep uit te kunnen oefenen. Klachten die bij het tuchtcollege worden gedeponeerd zullen mede tegen deze achtergrond worden beoordeeld.

De president gaf een historisch beeld van bewaking van de kwaliteit van de gezondheidszorg. Volgens hem is dat in Suriname al langer dan 70 jaar het geval. Dat maakte dat Suriname in de regio een voorsprong heeft gehad. In andere landen die beter ontwikkeld zijn is het dat de dienstverleners in de zorg zelf waken over de zorg en de dienstverleners. “Wij zijn nog niet zo ver”, zegt Bouterse.

Garantie nodig
Volgens het staatshoofd is het belangrijk dat de burger een behoorlijke garantie heeft als het gaat om de gezondheidszorg. Het tuchtcollege is daarom dan ook een hoeksteen in de uitvoering van het regeerbeleid.
Waar vroeger de ‘medische stand’ werd uitgemaakt door artsen, apothekers en vroedvrouwen, zijn er volgens Bouterse nu veel meer aanverwante beroepen bijgekomen, die ook behoren tot deze groep.

In het Tuchtcollege zitten ervaren medici en twee rechters. Rechter Anand Charan is de voorzitter van het Medisch Tuchtcollege. Rechter Susanna Shu is de ondervoorzitter en de leden zijn Christine Vrede-Kort (apotheker) als plaatsvervangend lid en de medici Annemarie Bueno de Mesquita-Voigt, Izaak Jamaludin en Joseph Chang Sing Pang.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May