Bouterse wil af van dogma’s over 'scheiding der machten'
04 Sep 2012, 18:00
foto
President Desi Bouterse feliciteert Mahinder Tjedoe die toegelaten is als plaatsvervangend lid van het Hof van Justitie.


President Desi Bouterse vindt het pijnlijk dat tussen de regering en de rechterlijke macht een haast onbreekbaar stilzwijgen is. “De huidige situatie is een waar op geen enkele manier communicatie mogelijk is”, zegt Bouterse.

Volgens het staatshoofd wordt een dogma op na gehouden van sinds de tijd van Montesquieu, over de scheiding van de machten. “Er worden harde negatieve uitspraken gedaan over het functioneren van de rechterlijke macht en niemand die zich daarover verantwoord. Er is niet eens een persrechter om uitleg te geven”, stelt Bouterse. Hij zegt dat deze kwestie is besproken in een comité generaal tussen de regering en De Nationale Assemblee (DNA) en dat er grote bezorgdheid is.

Verantwoordelijkheid
Bouterse sprak vandaag tijdens de beëdiging van Mahinder Tedjoe als lid plaatsvervanger bij het Hof van Justitie. Volgens hem respecteert de regering dat de machten gescheiden zijn, maar heeft ze de verantwoordelijkheid voor het goed functioneren van de rechterlijke macht.

Waarnemend president van het Hof van Justitie Cynthia Valstein-Montnor, die ook aanwezig was, zegt aan Starnieuws vooral niet te zullen reageren op de uitspraken van Bouterse. Volgens haar heeft het staatshoofd gesproken over een geheime vergadering in het parlement. De inhoud van die vergadering is bestemd voor de regering én De Nationale Assemblee.

Van gefluister naar geschreeuw
“Trots en zelfverzekerdheid zijn zo enorm dat het onmogelijk is beide groepen bij elkaar te brengen”, betoogt Bouterse. Hij hoopt dat het Hof van Justitie in de toekomst een coöperatieve houding zal hebben. Volgens hem moet alles aan worden gedaan het tekort aan rechters op te vangen. Vanuit de regering zal niet getwijfeld worden elke rechtsgeleerde die kennis heeft van de rechtspraak en bereid is, te benoemen. Er is een tekort van maar liefst twintig rechters.

“Het is de regering en De Nationale Assemblee ernst de scheiding der machten te respecteren, maar het gefluister van toen over tekort aan rechters is nu een geschreeuw geworden. Rechtspraak is een overheidsfunctie en daarom heeft de regering bij de benoeming en beëdiging van rechters een belangrijk antwoord. Het is immers de uitvoerende macht die daarvoor zorg moet dragen ”, meent Bouterse.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May