VPP eist vertrek LVV-minister, Oemraw ziet het wel zitten
04 Sep 2012, 08:00
foto
Bramdew Rampedarath, voorzitter van de VPP wil dat minister Hendrik Setrowidjojo aftreedt.


De Vereniging voor Padie Producenten (VPP) is bezig een nota op te stellen voor president Desi Bouterse. Het hoofddoel hiervan is dat minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw, Veeteelt en Visserij moet vertrekken, omdat hij niet capabel genoeg zou zijn voor deze functie. Dit zegt voorzitter van VPP, Bramdew Rampedarath, aan Starnieuws.

Rampedarath vindt dat sinds het aantreden van deze bewindsman de rijstsector steeds achteruit gaat. “Er is niet eens een padieprijs of een aanvaardbare richtprijs. De opkoopprijzen liggen tussen de SRD 60-65. Niks in deze sector is georganiseerd en geordend. Het is een en al een foute boel. Hoe willen we de rijstsector tot grotere hoogte brengen”, vraagt Rampedarath zich af.

Andere mening
De VPP-voorzitter zegt dat de nota meerdere eisen heeft. Zo willen de boeren, ruim 400 die de nota ondersteunen, de incentive alsnog uitbetaald krijgen. Daarnaast wordt gevraagd dat de governmenttake op diesel afgeschaft wordt en dat de gap die ontstaan is tussen de opkoopprijs van een baal padie en de realistische opkoopprijs van SRD 97 per baal door de overheid gecompenseerd moet worden. De opkoopprijs van SRD 97 is door de VPP berekend. Hierin is er een winstmarge van 20 procent opgenomen.

Harrinanan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie, heeft alle vertrouwen in de LVV-minister. “Vroeg of laat zal de incentive uitgekeerd worden. We hebben een opkoopprijs van SRD 84.53 per baal uitgerekend, maar de opkopers bieden nu veel te laag. Indien er geen beleid komt op dit stuk zullen de boeren failliet raken en zullen ze hun hypotheken niet kunnen aflossen. Dit houdt in dat er veel minder ingezaaid zal worden het komende seizoen”, meent Oemraw. Volgens hem is er 24.000 hectare ingezaaid, terwijl Rampedarath van 19.000 spreekt.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May