Kapitein Anesta Jagendorst: Meer doen dan praten
03 Sep 2012, 02:00
foto
Kapitein Anesta Jagendorst van Bigi Poika.


Anesta Jagendorst is met amper 9 stemmen verschil (77 vóór) gekozen tot kapitein van het dorp Bigi Poika in het district Para. Haar neef Glenn Jagendorst, die tegenkandidaat was, kreeg 68 ondersteuners achter zich. "Ik ga de uitdaging aan. We zullen de eenheid herstellen. We gaan meer doen dan praten", zegt de nieuwe kapitein aan Starnieuws.

De kapitein vat haar nieuwe taak serieus op. "Het aanvaarden van het kapiteinschap is een uitdaging voor mij en het bestuur", zegt Jagendorst. Ze geeft aan dat het meer dan gewenst is om de gelederen te sluiten en samen met de bewoners vol elan, zonder uitsluiting van wie dan ook te werken aan de ontwikkeling van de dorpsgemeenschap.

Oproep aan dorpsgenoten
"We roepen eenieder die geboren en getogen is in Bigi Poika op om terug te komen naar huis. Er moet eensgezind en in harmonie ontwikkeling tot stand worden gebracht." Jagendorst zegt dat daarbij geen plaats zal zijn voor vijandschap, jaloezie, maar vrede en saamhorigheid. "Het is niet gemakkelijk, maar ik ga de bittere pil slikken. Ik beloof niets, maar eenieder die me kent weet dat ik een hardwerkende vrouw ben, die sociaal voelend en behulpzaam is voor groot en klein", stelt de kapitein.

Jagendorst zegt tot driemaal benaderd te zijn door de ex-kapitein Kith Arumjo in juli dit jaar om zich kandidaat te stellen. Zij is een alleenstaande vrouw met drie volwassen kinderen. De oudste, Terrence (28), was eerst niet te vinden voor dit idee. Het waren Marino (26) en Lorain (25), die haar over de streep trokken.

Grote verantwoordelijkheid
"Nadat ik verzekerd was van de volle ondersteuning van de kinderen, stemde ik in om mij kandidaat te stellen", vertelt Jagendorst. Haar jongste telg Lorain is haar boezemvriendin. Vrijwel ieder weekend togen ze samen naar het dorp. Volgens de ex-kapitein was ze altijd te vinden om een bijdrage te leveren bij culturele en sociale activiteiten in het dorp.

"We zijn ons samen met onze moeder bewust van de verantwoordelijkheid die nu op haar schouders rust", zegt Lorain. Uiteraard begrijpt ze dat het nu anders is, dan toen zij in de weekenden haar moeder in hun Noahbusje vervoerde naar Bigi Poika. Lorain is dit jaar bevorderd naar het 3e leerjaar van de Pedagogische opleiding. Ook zij ziet de nieuwe rol van haar moeder als een grote uitdaging. "Ik voel me als het ware ook gekozen als kapitein", geeft ze haar verbondenheid met haar moeder aan. Ze zegt trots te zijn op haar moeder. "Wij zijn onafscheidelijk", benadrukt Lorain. "Na de opleiding ga ik als leerkracht een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het kind in mijn dorp."

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May