Gajadien wil openheid contract bedrijf Sardjoe-Staatsolie
01 Sep 2012, 12:00
foto
Algemeen directeur van Staatsolie, Marc Waaldijk en Anand Bhagwandat, directeur van Suriname Gas and Electricity Industry NV tekenen het contract. (Foto: Staatsolie Public Relations)


Assembleelid Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) vindt dat de regering de samenleving moet uitleggen waarom Staatsolie een contract moest sluiten met het nieuwe bedrijf van de ondernemer/politicus Dilip Sardjoe. Er is een overeenkomst getekend met Suriname Gas and Electricity Industry NV om de elektriciteitscentrale van Staatsolie uit te breiden met 34 megawatt.

Gajadien heeft vragen gesteld over het energievraagstuk. Het Nieuw Front en de BEP vroegen assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons om een openbare vergadering te beleggen over het energievraagstuk. Het assembleelid merkt tegenover Starnieuws op dat de werkzaamheden veertien maanden zullen duren. Hij vraagt zich af hoe in de tussentijd het energieprobleem zal worden opgevangen.

Uitbreiding opwekcapaciteit
Staatsolie meldt dat de bouw van de centrale en levering van de generatoren door Wärtsilä OY uit Finland zal geschieden. Dit Finse bedrijf heeft aan Staatsolie een garantie gegeven voor de 'bouw en performance' van de centrale. De bouwkosten zijn geraamd op US$ 46 miljoen en US$ 4 miljoen voor de uitbreiding van het onderstation.

In overleg met de Energie Bedrijven Suriname (EBS) zullen het onderstation en de transmissiefaciliteiten te Tout Lui Faut worden aangepast om de toegenomen stroomleveringen naar het elektriciteitsnet mogelijk te maken. Staatsolie betrad zes jaar geleden de markt voor elektriciteitsopwekking met de ingebruikname van een 14 megawatt centrale.

Minder energie beschikbaar
Hoewel de EBS aangeeft dat buurten niet uitgeschakeld worden omdat er een tekort zou zijn aan elektriciteit, blijft Gajadien erbij dat er te weinig capaciteit is. Daarom gaat hij door met zijn actie, waarbij de samenleving kan melden wanneer de stroom in een buurt uitvalt. Dit kan gemeld worden op het e-mailadres ebsdood@outlook.com.

"De energietekorten waren reeds twee jaar van te voren voorspeld. De regering en EBS hebben niets wezenlijk gedaan om dit probleem op te lossen. Met de uitbreiding van de centrale van Staatsolie zal het energietekort dus nog minimaal veertien maanden voortduren. Vooral uit de prognosecijfer van Suralco blijkt dat in de maanden november en december er niet boven de 80 megawatt getrokken kan worden door EBS", stelt Gajadien. Hij merkt op dat in oktober het maximum van 868 GWh al wordt bereikt. Hij vindt dat de regering het parlement, en daardoor het volk, omstandig over deze kwestie moet informeren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May