Santokhi: Suriname heeft coalitie én presidentiële regering
31 Aug 2012, 14:00
foto
Chan Santokhi wordt door zijn achterban gepresenteerd als de nieuwe presidentskandidaat. (Beeld: Raoul Lith)


VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi heeft zich gisteravond op een ressortraadsvergadering in Lelydorp gepresenteerd als de nieuwe sterke coördinator van het Nieuw Front. Hij vindt dat alles in het land verkeerd gaat omdat er een coalitie- én een presidentiële regering is. “Deze twee regeringen hebben op zichzelf geen beleid, werken elkaar tegen en wantrouwen elkaar”, zei de politicus.

Santokhi hield zijn achterban voor dat de VHP, samen met het Nieuw Front, zich nu meer dan ooit opmaakt om in 2015 de regeerverantwoordelijkheid over te nemen. Santokhi die een beeld schetste van de ‘twee regeringen van Suriname’, zegt dat de coalitie regering een formele positie heeft maar in feite ondergeschikt is aan de presidentiële regering van Desi Bouterse. Santokhi werd door zijn achterban ook gepresenteerd als de nieuwe presidentskandidaat.

Werken elkaar tegen
Die presidentiële regering heeft een totaal ander beleid en visie dan de coalitieregering, heeft eigen coördinatoren en task forces, tot zelfs een eigen budget. Dat budget is pas gecreëerd door de president met de oprichting van een speciaal fonds. Als voorbeeld hoe de beide regeringen elkaar tegenwerken, noemde Santokhi de recente uitspraken van Badresein Sital als coördinator van het Rijstorgaan. Die uitspraken zijn lijnrecht tegen het beleid van de echte minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Hendrik Setrowidjojo. Sital zegde een incentive toe aan de rijstboeren, zonder afstemming met de bewindsman.

Volgens de VHP-topman worden beslissingen genomen door de ministers uit de coalitieregering, eerst gesanctioneerd of verworpen en afgebroken door het team van de presidentiële regering. De Nieuw Front coördinator zegt dat hierdoor er geen vertrouwen is in de coalitie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de coalitie in het parlement is verminderd van 36 naar 30 zetels, in twee jaar tijd vijf ministers naar huis zijn gestuurd en zeven zijn vervangen. Met de presidentiële regering geeft Bouterse volgens Santokhi het duidelijke signaal aan zijn partners dat hij ze niet nodig heeft.

Recht op doel af
Santokhi zegt dat er voor het Nieuw Front en met name de VHP een tijdpad wordt ingezet. De partij is al geruime tijd begonnen met de reorganisatie van structuren.
Nu worden ressortvergaderingen afgewerkt en daarna districtsvergaderingen. De massameetings van de VHP op weg naar de verkiezingen in 2015 worden ingeluid in alle districten.

Binnen de partij is volgens hem een behoorlijke organisatie op gang gebracht. Ook de statuten van de VHP worden herzien. Maandag zal de partij haar plan 2012-2015 aannemen. Santokhi zegt dat hij nu als coördinator van het Nieuw Front veel werk zal moeten verzetten, maar dat het belang van de VHP er niet onder zal gaan lijden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May