Staat occupeert terrein toegewezen aan 146 personen
31 Aug 2012, 00:00
foto
Rechthebbenden op het terrein zijn niet van plan toe te staan dat de overheid het toegewezen terrein weer inpikt.


In Albina hebben 146 personen een bereidverklaring van het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB). Zij hebben dit document sinds 2010 gekregen, maar het districtsbestuur van Marowijne houdt hier geen rekening mee. Zonder enige afstemming vooraf, zal op het terrein een lagere school worden gebouwd.

De uitvoerende aannemer is op dit woningbouwproject nabij het Anjoemarakanaal al vier dagen bezig met het opschonen van het terrein en graven van de fundering. Daarbij zijn alle grenspalen, die door landmeter Amelo zijn uitgezet, omver gestoten. Het gaat om een areaal van 8.2 hectare groot. De gedupeerden stellen dat onrechtmatige occupatie van terreinen onder geen beding geaccepteerd zal worden. De overheid zegt tegen occupatie te zijn, maar maakt zich er ook schuldig aan.

Staatsterrorisme
"Dit is staatsterrorisme en onbehoorlijk bestuur tegen de burgers die volgens de officiële procedures bouwkavels hebben aangevraagd en daarmee op rechtmatige basis de grond hebben verkregen." Zo drukt een belanghebbende zijn frustratie over de handeling uit. Ook Patrick van Genderen, die een beschikking heeft van perceel nummer 1, kan zich niet indenken dat een overheid burgers tegen alle wettelijke regels in verdrijft van rechtmatig verkregen gronden.

"We juichen het initiatief van de overheid om een school te bouwen toe, want de behoefte daaraan is groot in Albina", stelt Van Genderen. Dit gedrag van de locale overheid wijst hij evenwel af. Belanghebbenden moeten gekend worden bij dergelijke beslissingen, meent hij. "Het zijn districtscommissaris Theodorus Sondrejoe en zijn bestuursambtenaren, die een positief advies hebben gegeven om gronden ter beschikking te stellen voor de opzet van dit woningbouwproject. En nu zijn het dezelfde mensen die het besluit van RGB ondermijnen", klaagt hij.

Sociaal zwakkeren
Tony Tjon A Tjoen is een andere benadeelde. Hij geeft aan dat het gaat om sociaal zwakkeren, die jarenlang gezwoegd hebben en telkens weer naar Paramaribo moesten afreizen om hun zaken in orde te krijgen. Hij zegt dat de mensen de juiste procedure voor aanvraag hebben bewandeld. 146 personen hebben zegel- en landmeterskosten betaald. Het gaat om een bedrag van SRD 700 per persoon.

De rechthebbenden komen vrijdag in een spoedvergadering bijeen om de nader te ondernemen stappen te bespreken. Zij hebben een advocaat in de arm genomen voor het behartigen van hun belangen.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May