Scholieren begonnen aan landelijke schoonmaakactie
29 Aug 2012, 01:00
foto
Scholieren in Albina bezig met de schoonmaakactie. (Foto: Isaak Poetisi)


De landelijke schoonmaakactie voor scholieren is begonnen. Het initiatief van het vorige jaar is voortgezet door het directoraat Openbaar Groen van het ministerie van Openbare Werken. Jeugdigen tussen 14 en 18 jaar doen mee aan dit project. De tieners hebben instructies gekregen, waarbij extra aandacht is besteed aan de veiligheid.

In Moengo zijn 22 en Albina 80 jeugdigen voor twee weken ingezet in de woonconcentraties. Mede door het tragische ongeval vorig jaar in Albina, waarbij een 15-jarige vakantiejobber het leven liet, zijn er extra voorzorgsmaatregelen genomen. Aan de politie is de medewerking gevraagd om extra te letten op het verkeer omdat automobilisten te hard rijden.

Schoon milieu

Voor de 18 jarige Daphne Pika is het geen kwestie van zonder meer geld verdienen in de vakantie. "Ik help Albina schoon houden", zegt het zelfbewuste tienermeisje aan Starnieuws. Terwijl een andere tiener petflessen en plastic afval aan de Gouverneurstraat in Albina Centrum bij elkaar harkt, zorgt zij en Antonio Builla (16) dat het vuil in een vuilniszak wordt gedeponeerd. "Ik heb geen moeite met de felle zon", zegt Pika. Builla vult aan dat het voor hem een koud kunstje is. "Ik ga ook graag met m'n moeder naar het kostgrondje", zegt hij. Builla vindt dat hij met zijn bijdrage ook anderen stimuleert om Albina schoon en netjes te houden. "Ik vind Albina er slordig uitzien", geeft Builla onomwonden zijn mening.

De begeleidsters Mamsa Okia en Jacinta Watamaleo van Openbaar Groen zijn bij met de discipline en de werkhouding van de vakantiejobbers. "Dit is mijn tweede jaar en ik vind de groep fantastisch", zegt Okia.

Waarde geld en discipline
Unison Omout, subcoördinator Openbaar Groen Marowijne toont zich ook blij met de jeugd. Hij geeft aan dat conform de gedachte van president Desi Bouterse met dit project bewustzijn bij de jeugdigen wordt bevorderd arbeid te waarderen en beter om te gaan met geld. "Ze moeten ervaren hoe hun ouders geld verdienen". Omout zegt dat daarnaast discipline aan te leren om 07:00 uur met het werk te beginnen. Dat is het tijdstip waarop de vakantiejobbers opkomen, terwijl er gewerkt wordt van 08:00 tot 13:00u, met half uur pauze.

Burgers zijn ingenomen met dit initiatief. Zo schonk een bewoner 25 stuks halve liter Fernandes limonade aan de jongeren in Albina. Op 10 september is de tweede groep aan de beurt. Op deze manier komen zoveel mogelijk jongeren aan bod.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May