Openlucht Museum krijgt geld voor restauratie officierswoning
29 Aug 2012, 06:00
foto
Commandeurswoning te Fort Nieuw Amsterdam.


Ambassadeur John Nay van de Verenigde Staten van Amerika zal donderdag 128.771 US dollar uit The Ambassador’s Fund for Cultural Preservation ter beschikking stellen van het Openlucht Museum Fort Nieuw Amsterdam. Het geld is bestemd voor restauratie van de commandeurswoning op het complex.

De commandeurswoning is een van de authentieke houten (officiers-)woningen die bij een wandeling door het fort te bezichtigen zijn. Het is een van de oudste gebouwde monumenten van Suriname. Het is in 1750 gebouwd als huis van de commandeur van het Fort Nieuw Amsterdam in de typisch koloniale stijl van voor de 18e eeuw.

Ondersteunen erfgoed
Het Ambassador’s Funds for Cultural Preservation is speciaal ingesteld voor het ondersteunen van cultureel erfgoed in ontwikkelingslanden en is onderdeel van het Amerikaans departement van Onderwijs en Culturele Zaken. Sinds zijn instelling door het Amerikaans Congres heeft hij financiële ondersteuning gegeven aan meer dan 700 projecten die gericht waren op behoud van erfgoed in meer dan 100 landen. Het fonds ondersteunt een breed scala aan projecten op dit gebied, zoals restauratie van historische gebouwen, waardering en conservatie van museumcollecties, instandhouding van archeologische vindplaatsen, documentatie van verdwijnende crafts, verbeterde opslagmogelijkheden voor archieven en manuscripten en vastlegging van inheemse talen.

Nay zal rond kwart over tien ’s morgens officieel de middelen van het fonds overdragen in het Fort Nieuw Amsterdam te Commewijne, meldt de Amerikaanse ambassade.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May