Isaac verworden tot orkaan in golfkust
28 Aug 2012, 17:30
foto


De tropische storm Isaac is aangesterkt tot een orkaan in de golfkust (Golf van Mexico) regio. Isaac heeft een windkracht van 120 km per uur en zal waarschijnlijk vanavond aan land komen.

Amerikaanse weerdeskundigen voorspellen dat de storm New Orleans zal raken, zeven jaar nadat de staat getroffen werd door de veel sterkere orkaan Katrina.
De Amerikaanse president Barack Obama heeft bewoners die zitten op het pad dat de storm volgt, gewaarschuwd dat ze het geloof niet moeten tarten en moeten luisteren naar evacuatie waarschuwingen.

De orkaan bevindt zich 250 km ten zuidoosten van New Orleans en verplaatst zich 17 km per uur naar het noordwesten. Obama heeft de noodsituatie uitgeroepen in Louisiana, waarmee de weg is vrijgemaakt voor federale fondsen aan de plaatselijke autoriteiten.

“Terwijl we ons voorbereiden voor het geweld van Isaac, wil ik alle inwoners van de golfregio aanmoedigen om te luisteren naar jullie lokale ambtenaren en hun aanwijzingen op te volgen – ook als ze jullie zeggen om te evacueren," zei het staatshoofd vandaag. Sprekend vanuit het Witte Huis, voegde hij eraan toe: "Het is nu niet het moment om het lot te tarten. Nu is het niet het moment om officiële waarschuwingen in de wind te slaan. Je moet dit serieus nemen.”

Stormvloed
Isaac heeft ten minste 24 mensen gedood in Haïti en de Dominicaanse Republiek, en veroorzaakte aanzienlijke wateroverlast en schade in het Caribisch Gebied.
Het Amerikaanse National Hurricane Center heeft gewaarschuwd dat een mogelijke gecombineerde "stormvloed" en vloed zou kunnen leiden tot overstromingen in de kustgebieden langs de golfkust. Het water zou kunnen stijgen tussen de 1,8 tot 3,7 meter in het zuidwesten van Louisiana en Mississippi.

Alabama kan rekenen op tussen 1,2 en 2,4 meter water en zuid-centraal Louisiana op 0,9 en 1,8 meter waterstijging. Isaac dreigt ook met hevige regenval van maar liefst 51 cm op geïsoleerde plekken en kan mogelijk ook de aanzet geven voor tornado’s langs de noordelijke golfkust. Er zijn orkaan waarschuwingen gegeven van Morgan City in Louisiana tot de Florida-Alabama staatsgrens.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May