Natuurgeweld geselt wereldwijd
26 Aug 2012, 22:30
foto
Enorme golven beuken tegen de damwand van het eiland Okinawa.


Duizenden huishoudens zitten zonder elektriciteit, nog voordat de tropische storm Isaac Florida volledig heeft aangedaan. Honderden vluchten en scheepsreizen zijn afgezegd, terwijl de olie-gebieden mogelijk zullen worden afgesloten.

Andere Amerikaanse staten zijn in paraatheid gebracht, terwijl weerdeskundigen ervoor waarschuwen dat Isaac nog aan kracht kan toenemen. Het Amerikaanse National Hurricane Center meldt dat de storm zich 30 km per uur verplaatst richting Zuid-Florida. De verwachting is dat hij later vandaag aan land komt. Er worden winden van 117 km per uur verwacht.

Isaac heeft vrijdag en zaterdag Haïti en Cuba aangedaan. In Haïti heeft het natuurgeweld vier mensen gedood, terwijl met Cuba hevige regens te kampen kreeg.

Zware overstromingen
De weersomstandigheden veroorzaken ook elders in de wereld veel ongerief. Birma heeft te kampen met ongewoon zware moessonregens, die ongeveer 250.000 hectare aan rijstvelden hebben overspoeld. 85.000 mensen zijn uit hun huizen verdreven door de zware overstromingen. In 2008 werd dezelfde regio, Irrawaddy delta, getroffen door een verwoestende cycloon. Er kwamen toen 130.000 mensen om.

De beschadigde transport -en communicatienetwerken maken het moeilijk om een volledig beeld te krijgen van de schade in de getroffen gebieden. De rijstoogst volgend jaar zal sterk worden beïnvloed door het natuurgeweld. Rijst is een belangrijk exportproduct voor Birma en vormt het hoofdvoedsel van het overgrote deel van de bevolking.

Tyfoon Bolaven
Ook Japan kampt met de sterkste storm in meer dan 50 jaar. Tyfoon Bolaven houdt huis op het Japanse eiland Okinawa. Bewoners is opgedragen binnen te blijven en zich te beschermen tegen de harde wind en zware regen. De staatsomroep meldde dat er windstoten zijn die auto’s omver kunnen werpen, terwijl de golven rond het eiland een hoogte van 12 meter kunnen bereiken.

De Japanse meteorologische dienst schat de windsnelheden nabij de kern van de storm rond de 180 km per uur, terwijl de extreem sterke windstoten 252 km per uur lieten noteren. Er wordt 50 cm regen verwacht in de komende 24 uur. Alle binnenlandse en internationale vluchten vanuit de luchthaven van het eiland, Naha Airport, zijn geannuleerd.

Tyfoon Bolaven komt net na tyfoon Temblin, die grote schade heeft aangericht in Taiwan. Bolaven is de 15de verwoestende storm van het seizoen in Oost-Azië.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May