Explosie olieraffinaderij Venezuela kost 26 levens
25 Aug 2012, 22:00
foto
De zware explosies bij de olieraffinaderij Amuay (Foto: Reuters)


Een enorme explosie op de grootste olieraffinaderij van Venezuela heeft aan ten minste 26 mensen het leven gekost en 80 anderen gewond. De productie is voor twee dagen gestopt.

Het vuur ontstond bij de Amuay fabriek in de staat Falcon in het noordwesten van het land. Gouverneur Stella Lugo zei dat nabijgelegen huizen waren beschadigd door de explosie. Volgens hem is de brand nu onder controle.

De raffinaderij, één van de grootste ter de wereld, produceert 645.000 vaten per dag. Lugo zei dat er geen risico’s waren voor verdere explosies. Onder de doden is ook een jongen van tien jaar.

Drie dagen rouw
De Venezolaanse vicepresident Elias Jaua, die naar het gebied is gereisd, zei dat zeventien van de slachtoffers leden waren van de Nationale Garde die waren gestationeerd op de plant. Hij voegde eraan toe dat de militaire lucht ambulances waren uitgerukt om de gewonden te helpen evacueren.

President Hugo Chavez heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Volgens analisten hebben de raffinaderijen in Venezuela, de grootste Zuid-Amerikaanse olieproducent, geleden onder een lange reeks problemen, waaronder stroomstoringen en ongevallen.

Gaslek
De minister van Energie, Rafael Ramirez, heeft bevestigd dat alle activiteiten in de fabriek waren gestopt. Hij verwacht dat de fabriek maandag weer operationeel is. Hij verzekerde dat Venezuela genoeg brandstof heeft om de export te continueren en om in de binnenlandse behoefte te voldoen.

Veiligheidstroepen hebben de omgeving afgezet en hebben de olie werknemers geholpen de schade te inspecteren. De hoofdoorzaak van de explosie vanmiddag is een gaslek. "De gaswolk ontplofte, waardoor ten minste twee opslagtanks en andere faciliteiten van de raffinaderij vlammen vatte," zei minister Raminez aan de staatstelevisie. "Het was een enorme explosie, die aanzienlijke schade heeft aangericht aan de infrastructuur en de huizen tegenover de raffinaderij."

Gouverneur Lugo zei dat het hele brandweer team en het voltallig gezondheidsapparaat waren ingezet. “Het hele rampenplan is op bevel van president Hugo Chavez ingezet om in de eerste plaats te zorgen voor de mensen die zijn getroffen door deze ramp.”

Amuay op Paraguana Peninsula, behoort tot het Paraguana Refinery Complex, dat ook deel uitmaakt van de aangrenzende Cardon raffinaderij. Het is één van de grootste raffinaderij complexen in de wereld met een totale capaciteit van 955.000 vaten per dag.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May