Rijstorgaan geeft adviesprijs van SRD 75 per baal padie
25 Aug 2012, 06:00
foto
Badresein Sital, coördinator Rijstorgaan


Coördinator van het Rijstorgaan Badresein Sital, adviseert om SRD 75 te hanteren voor een baal natte padie. Om misverstanden te voorkomen, benadrukt Sital dat het een adviesprijs is. Het gaat slechts om een richtlijn.

Het advies van het Rijstorgaan komt enkele dagen nadat minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) de rijstboeren heeft gevraagd nog even aan te kijken tegen een opkoopprijs van SRD 55. Deze prijs is volgens de boeren veel te laag. De rijstexporteurs voeren op hun beurt aan dat er een zware concurrentie is op de wereldmarkt. Dit komt door zeer goede oogsten in onder andere India en de Verenigde Staten van Amerika.

Risico's verkleinen
Sital gaf op persconferentie vrijdag uitleg over de omstandigheden en factoren die bepalend zijn om te komen tot een opkoopprijs. Land, arbeid, kapitaal en ondernemerschap zijn volgens de coördinator de belangrijkste factoren. Sital wijst er op dat “de padieboer een ondernemer is. Hij neemt risico’s om zijn product te planten".

De factoren die de ondernemer kan beïnvloeden, moet hij zorgvuldig aanpakken. Het gaat om grondbewerking, zaaizaad, selectie, input, irrigatie en management van zijn crop. Een onjuiste benadering hiervan kan maken dat de opbrengst in balen tegen valt.

Markt geliberaliseerd
De coördinator legt uit dat er geen vaste prijs kan worden vastgesteld omdat het gaat om een geliberaliseerde markt waar het principe van vraag en aanbod geldt. De prijs kan wel schommelen rond de SRD 75. “Het kan minder, maar ik denk ook dat het zelfs hoger kan”, stelt Sital. Hij legt uit dat de vrije markt boeren aanzet om te letten op hun bedrijfsvoering, te gaan voor kwaliteit en betrouwbaarheid. Daarmee alleen kan onder andere een behoorlijke opkoopprijs worden afgedwongen en zeker door de boeren die met een goede kwaliteit vaste afnemers weten aantrekken.

Sital wijst er op dat de padieproductie componenten heeft die markt gerelateerd zijn. Brandstof, chemicaliën en zaaizaad. Ureum vormt 20 procent van de productiekosten en grondbewerking 30 tot 33 procent. De winstmarge voor de boer is 15 procent. De prijs van kunstmest is in vergelijking met vorige leveringen gestegen. Sital betoogt dat concurrentie gezond is maar er ook voor moet zorgen dat de prijs omlaag gaat. Suriname is een kleine speler op de internationale rijstmarkt en kan geen invloed uitoefenen op de prijs van ureum.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May