Wielrenner Lance Armstrong is zijn zeven tourtitels kwijt
24 Aug 2012, 14:30
foto


Zijn besluit om de strijd tegen het Amerikaanse antidopingbureau Usada te staken, kost wielrenner Lance Armstrong zijn zeven tourtitels. Ook wordt hij voor het leven verbannen uit de wielrenwereld.

'Ik weet wie die zeven tours heeft gewonnen, mijn teamgenoten weten het en iedereen tegen wie ik heb gefietst weet het,' schrijft Armstrong in een verklaring op zijn website. 'Er komt een moment in het leven van iedere man, waarop hij moet zeggen "genoeg is genoeg".' Hij zegt dat 'de heksenjacht' zijn tol heeft geëist van zijn familie. Volgens Armstrong zou de strijd van Usada niet zijn gericht op het vinden van de waarheid, maar om hem koste wat kost te straffen.

Travis Tygert, de Usada-topman , vindt de beslissing van Armstrong ‘hartverscheurend’. “Het is een hartverscheurend voorbeeld hoe de cultuur in de sport, winnen ten koste van alles, de eerlijke en veilige competitie inhaalt.”
De federale rechter heeft maandag de aanklacht van Armstrong tegen Usada afgewezen. Hierdoor kon de dopingzaak die Usada tegen de wielrenner heeft aangespannen doorgaan.

Belastende verklaringen
Lance Armstrong heeft zeven keer de Tour de France gewonnen. Hij zou tijdens zijn carrière prestatiebevorderende middelen hebben gebruikt. Armstrong is nooit betrapt op het gebruik van doping, maar oud-ploeggenoten hebben belastende verklaringen over hem afgelegd. Armstrong won een bronzen medaille in de individuele weg tijdrit op de Olympische Spelen in Sydney in 2000.

In een aparte verklaring zei Armstrong: "Als ik maar voor één moment de zekerheid had dat door te participeren in het proces van Usada, ik deze aantijgingen in een eerlijke omgeving –voor eens en voor altijd – kon wegdoen, zou ik deze kans aangrijpen. Maar ik weiger om deel te nemen in een proces dat zo eenzijdig en onrechtvaardig is."

Zijn beslissing kwam drie dagen na de uitspraak van een federale rechter in de geboortestad van Armstrong, Austin, Texas. Armstrong (40) won de Tour de France elk jaar van 1999 tot 2005, een record voor de meest prestigieuze van de sport race. Hij overleefde teelbalkanker vroeg in zijn carrière, en creëerde Livestrong, een sociale instelling dat meer dan US 470 miljoen dollar heeft opgehaald voor de strijd tegen kanker.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May