Bewoners blussen beginnende woningbrand
24 Aug 2012, 01:00
foto
Dit bankstel stond in brand en kon worden geblust door medebewoners. (Foto: Isaak Poetisi)


"Het was 04:00 uur toen mijn man en ik wakker schrokken door een zware rooklucht", zegt Mariska Piniel. De rook die hen donderdagochtend uit hun diepe slaap haalde, kwam uit het belendende 'appartement', dat bewoond wordt door haar nicht, die al een week in Paramaribo vertoeft.

Het echtpaar woont in een 'appartement' op de begane grond van het vervallen historisch verdiepingsgebouw aan de Wilhelminastraat waarin vóór de binnenlandse oorlog de plaatselijke polikliniek was gevestigd. Dit pand, naast het oud politiebureau van Albina, werd na de binnenlandse oorlog door tientallen krakers bezet en ingedeeld in 'appartementen'.

Snoeren dwars door het gebouw
Piniel en haar man sloegen alarm. De man trapte de deur van woonruimte open. Met emmers water probeerde hij het vuur te blussen. "Samen met de toegesnelde medebewoners werd de brand bedwongen", vertelt Piniel aan Starnieuws. De medebewoners gingen de vlammen te lijf met water uit de kraan en watertonnen.

Shantiprekash Joeloemsingh, wachtcommandant van Brandweer Albina, zegt dat de brandmelding 04:15 uur is binnengekomen. Na drie minuten kwam de brandweer aan op de locatie. De brandweerofficier bevestigt dat op het adres aangekomen, bleek dat het vuur door de bewoners al geblust was. Hij geeft aan dat de brand begonnen is bij een bankstel, dat bij een raam stond. De brandweer heeft bij nader onderzoek geconstateerd dat er vanuit een stopcontact aan de wand, bij het bankstel stroom werd afgetapt. Aan dit contact waren nog eens twee verlengsnoeren aangesloten. De draden liepen dwars door het appartement waarop verschillende apparaten waren aangesloten.

Onoverzichtelijke situatie
Piniel en andere bewoners menen dat deze brand overeenkomst vertoont met de overige woningbranden en poging tot brandstichting in Albina van de afgelopen periode. Er wordt zelfs gesuggereerd dat de bewoners van Albina in de greep zijn van deze mysterieuze brandstichtingen.

Hiermee geconfronteerd zegt Joeloemsingh wel rekening te willen houden met de argumentatie van de bewoners. "Maar als ik kijk naar de elektrische aansluitingen, dan heb ik een zwaar hoofd in", zegt Joeloemsingh. Paul Palman van de Energie Bedrijven Suriname, die ook een onderzoek instelt, zegt dat de elektrische installatie van het gebouw niet meer aan de veiligheidsvoorwaarden voldoet.
De vrees bij velen in Albina is dat een enorme ramp zich zal voordoen indien dit historisch houten gebouw in de fik vliegt. Het is onbekend hoeveel mensen in het verdiepingsgebouw verblijven.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May