"Verdachten 8 decembermoorden niet onder werking Amnestiewet"
24 Aug 2012, 06:30
foto


De belanghebbenden die zich met een verzoekschrift rechtstreeks tot de Krijgsraad hebben gewend, stellen daarin dat de verdachten van de 8 december moorden niet onder de werking van de Amnestiewet 2012 vallen.

Starnieuws heeft aan de jurist Hugo Essed, die samen met zijn collega's Freddy Kruisland en Stanley Marica de belanghebbenden vertegenwoordigt, gevraagd waarop de belanghebbenden hun stelling baseren. Essed antwoordt “dat de juridische grondslag voor die stelling gelegen is in de tekst van artikel 1 lid 1 van de Amnestiewet 2012 waarin limitatief wordt aangegeven welke personen onder de werking van die wet vallen of anders gezegd een beroep op die wet kunnen doen”.

Wet en tijdstip
“Het gaat daarbij steeds om personen die strafbare feiten hebben gepleegd welke in die Amnestiewet zelf, in sub a t/m sub g van lid 1 van artikel 1 zijn aangegeven”.
“Sub a tot en met f betreffen geen van allen het strafbaar feit 'moord' zoals omschreven in artikel 349 van het Wetboek van Strafrecht of enige vorm van deelneming daaraan, dus vallen de verdachten daar niet onder. Sub g heeft wel betrekking op moord, maar sub g bevat ook een aantal cumulatieve voorwaarden, die onder andere betrekking hebben op het tijdvak waarin de moorden zijn gepleegd, maar ook op het tijdstip waarop men als verdachte is aangemerkt en het tijdstip waarop men is gedagvaard”.

Essed beweert met grote stelligheid “dat Desi Bouterse en de andere verdachten niet aan de cumulatieve voorwaarden die de wet in sub g stelt voldoen en derhalve simpel geen beroep op de Amnestiewet 2012 kunnen doen”.
Essed benadrukt verder dat “met alle respect voor de Krijgsraad, deze naar het oordeel van de belanghebbenden de Amnestiewet 2012 niet nauwkeurig genoeg gelezen heeft en geheel ten onrechte heeft aangenomen dat de verdachten een beroep op die wet zouden kunnen doen. Niets is minder waar”, stelt Essed tegenover Starnieuws.

U kunt de gewijzigde amnestiewet hier downloaden
pdf-icon.gif Amnestiewet_2012_#_49.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May