Grote onzekerheid over kracht storm Isaac
24 Aug 2012, 02:00
foto
Op de satellietbeelden is storm Isaac duidelijk te zien.
(Foto: Reuters/National Oceanic and Atmospheric Administration)


De tropische storm Isaac heeft donderdag hevige regen en wind gebracht voor Puerto Rico en de Maagdeneilanden. Amerikaanse weerdeskundigen verwachten dat Isaac zich zal versterken tot een orkaan voordat het de Dominicaanse Republiek en Haïti vrijdag aandoet.

Isaac vormt ook voor Florida een grote bedreiging. De storm zou naar verwachting maandag zijn aanlanding kunnen maken in de staat. De storm kan ook invloed hebben op de Amerikaanse energie belangen in de Golf van Mexico. Analisten schatten de kans op 50% dat de storm zijn pad kiest dwars door het centrum van de olie- en gasproductie van de regio.

Ofschoon weerdeskundigen voorspellen dat Isaac als een categorie 1 orkaan Florida aandoet, laten sommige computermodellen zien dat de storm zich verder naar het westen kan bewegen in de Golf van Mexico. “De grote onzekerheid over de bedreiging die Isaac vormt voor Florida blijft overeind”, zegt het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC). Het centrum meldt dat Isaac zich donderdagmiddag ongeveer 255 km ten zuiden van San Juan, Puerto Rico bevond en zich 24 km per uur ten westen bewoog.

Hispaniola
De aanhoudende winden zijn gedaald tot 65 km per uur, maar zouden in de komende 48 uur kunnen toenemen. Isaac zou zich vrijdag tot een orkaan hebben versterkt als het Hispaniola bereikt. "Uit de structuur van Isaac blijkt dat hij zich slechts langzaam versterkt. Echter zijn de omgevingscondities gunstig voor een snelle intensivering, wat zou kunnen gebeuren als de cycloon een duidelijke welomlijnde binnenkern ontwikkelt”, zei het NHC.

Hispaniola is het eiland dat de Dominicaanse Republiek en Haïti delen. Haïti is zeer gevoelig voor overstromingen als gevolg van ontbossing en bergachtig terrein. Verwacht wordt dat Isaac tussen de 20 en 31 cm regen zal storten over sommige delen van Hispaniola. In sommige gebieden kan de regen oplopen tot 51 cm. "Deze regens kunnen plotselinge levensbedreigende overstromingen en modderstromen veroorzaken", waarschuwde het NHC.

Overstromingen
Haïti, het armste land van het Westelijk Halfrond heeft nog steeds 400.000 mensen wonen in tenten of provisorische onderkomens en dat nu meer dan 2,5 jaar na een verwoestende aardbeving die meer dan een kwart miljoen levens kostte.

In de Amerikaanse gemenebest Puerto Rico zetten de autoriteiten zich schrap voor de overstromingen die Isaac zou kunnen veroorzaken. "Onze grote zorg zijn overstromingen", zei gouverneur Luis Fortuno, die opdracht gaf scholen en overheidsgebouwen voor een tweede dag te sluiten. “We bereiden ons voor op het ergste en hopen op het beste," zei hij.

Florida sinds 2005 niet meer getroffen door een zware orkaan en de prognoses zijn dat Isaac niet sterker wordt dan categorie 1 met aanhoudende windsnelheden van ongeveer 129 km per uur.

Intussen heeft de tiende tropische storm van het seizoen, Joyce, zich donderdag gevormd over de Atlantische Oceaan. Joyce heeft zich 2.105 km ten oosten van de Benedenwindse Eilanden gevormd en had maximale aanhoudende winden van 65 km per uur. De verwachting is dat deze tropische storm niet aan kracht zal toenemen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May