Indiaas parlement in impasse over kolen-rapport
23 Aug 2012, 22:30
foto
India is één van de grootste producenten van steenkool in de wereld.


Het Indiaas parlement is in een impasse geraakt nu de voornaamste oppositiepartij het ontslag van premier Manmohan Singh eist. De premier zou bij de verkoop van kolenmijnen het land voor US 33 miljard dollar hebben benadeeld.

De Bharatiya Janata Party (BJP) eist dat Manmohan Singh aftreedt, omdat hij ten tijde van de verkoop leiding gaf aan het ministerie voor kolen. In een verslag zeiden de overheidsaccountants vorige week dat de kolenmijnen tussen 2005 en 2009 zonder veiling van de hand zijn gedaan. Het verslag van de onafhankelijke auditor heeft Singh echter vrijgesproken. Singh zelf heeft aangeboden om een verklaring in het parlement af te leggen over de positie van de overheid.

Het parlement is vandaag voor de derde dag voor een impasse geplaatst toen de BJP zei dat ze met niets minder genoegen zouden nemen dan het aftreden van Singh. De regerende Congrespartij verdedigde Singh en zei dat er "geen sprake" was van zijn ontslag. "De premier zijn imago is erg schoon. Niemand wordt schuldige of delinquent alleen door de beweringen van BJP," zei partijwoordvoerder Rashid Alvi. De minister van Parlementaire Zaken, Pawan Kumar Bansal zei dat de BJP “wegvlucht” uit het parlement en een debat over de kwestie vermijdt.

India is één van de grootste producenten van steenkool in de wereld. Het verslag van de commissaris over de verkoop van kolen is de laatste in een reeks van financiële schandalen van de door het Congres geleide regering. De onthullingen hebben de woede van politici en burgers aangewakkerd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May