Waterhoos nog niet exact te voorspellen
23 Aug 2012, 09:50
foto
Een waterhoos in Commewijne gisteren.


De Meteorologische Dienst heeft van ooggetuigen vernomen dat er gisteren een waterhoos was op Commewijne. "Wij hebben foto's en een video gekregen van ooggetuigen. Je kan de dijk van Commewijne zien. Een waterhoos kan zich vormen uit de stapelwolken", zegt meteoroloog Truus Warsodikromo aan Starnieuws.

Ooggetuigen vertellen dat ze niet wisten wat ze zagen toen ze de waterhoos zagen. "Ik heb gelijk geprobeerd om een video te maken", vertelt een bewoner van Commewijne. "Het was een enorme sensatie". Het is gelukt om video's en foto's te maken van dit verschijnsel.

Komt meer voor
Warsodikromo zegt dat het vaker voorkomt dat wind- en waterhozen zich vormen. In juni was dat nog het geval in Nickerie. "Wij hebben ook een foto gekregen van een piloot die een windhoos zag", vertelt de meteoroloog. Als zo een waterhoos aan land komt, kan er veel schade worden veroorzaakt. Ook bomen kunnen worden ontworteld. "Maar we hebben nog niks gehoord over schade".

"Eigenlijk zijn wij nu in de grote droge tijd. Maar wij leven ook in een tijd waar tropische stormen zich vormen. We hebben de spiraalbanden gevoeld van tropische storm Isaac. Vandaar dat het zo heeft geregend rond Ied Ul Fitr", zegt Warsodikromo. Zij sluit niet uit dat er meer wind- of waterhozen zich kunnen vormen de komende dagen. Om dit fenomeen exact te kunnen voorspellen, is er een radar nodig. Hier wordt aan gewerkt. De Meteorologische Dienst vraagt de samenleving alert te blijven en vooral foto's en video's te maken.
            video.gif video
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May