Suriname en Guyana gaan hechter samenwerken
22 Aug 2012, 19:00
foto
Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken en zijn Guyanese collega Carolyn Rodrigues-Birkett.


Suriname en buurland Guyana zullen nauwer met elkaar samenwerken. Onderwijs, agrarische sector, de brug over de Corantijnrivier en de veiligheid zijn geïdentificeerd. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken had gisteren een werkbespreking met zijn Guyanese collega, Carolyn Rodrigues-Birkett in Georgetown.

Dit overleg is voortgevloeid uit de afspraken die zijn gemaakt tijdens het werkbezoek dat de Guyanese president Ronald Ramotar op 17 februari bracht Suriname. Toen zijn samenwerkingsgebieden besproken tussen president Desi Bouterse en het staatshoofd van het buurland. Het volgende bilateraal overleg zal over zes maanden plaatsvinden in Paramaribo.

Verpakkingshuis
Overeengekomen is dat de universiteit van Suriname en Guyana overleg zullen voeren over de uitwisseling van studenten. Op het gebied van de agrarische sector zal uitwisseling van kennisoverdracht plaatsvinden. Er zal gebogen worden over het opzetten van een verpakkingshuis van agrarische voedselproducten.

Het verbouwen van hoogland rijst, de gezamenlijke aankoop van ureum om de kosten te drukken en de hoeveelheid te verhogen, kwam eveneens aan de orde. Buitenlandse Zaken deelt mee dat deskundigen van het ministerie van Landbouw van beide landen op korte termijn afspraken met elkaar zullen maken.

Brug en veiligheid
De ministers bevestigden wederom dat de bouw van een brug over de Corantijnrivier nog zal plaatsvinden en dat er al een schrijven is gericht aan de Inter Development Bank (IDB) voor een haalbaarheidsstudie.

Op het gebied van de veiligheid zijn beide ministers overeengekomen dat er een vergadering door de justitiële autoriteiten belegd moet worden om over de veiligheidsvraagstukken zoals de regulering van de back track route, de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit en de behandeling van Surinaamse staatsburgers die over de weg naar Guyana afreizen met de auto te praten. Voorts gaf minister Lackin aan dat de grenscommissies op korte termijn gereactiveerd zullen worden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May